Overal natuursteen!
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
12 september 2023

‘Exclusief wonen in een groene oase; een plek die alles biedt’

In het hart van de statige Amsterdamse wijk Oud-Zuid ligt Valerius, een meer dan stijlvol appartementencomplex, waar je kunt wonen met de dagelijkse beleving van een chique hotel. Jan Reek natuursteen heeft er 3 jaar aan gewerkt. In bijna alle ruimtes zijn exclusieve natuursteensoorten verwerkt. Gerard Vreeker vertelt enthousiast, doch eveneens bescheiden, over dit exclusieve project.

“In dit project zit een jaar voorbereiding en al 2 jaar productie- en installatiewerk”, vertelt Gerard Vreeker, eigenaar van Jan Reek natuursteen. “De Nijs uit Warmenhuizen benaderde ons om mee te denken in een nieuw binnenstedelijk project. Het aannemersbedrijf is gespecialiseerd in kwalitatieve, ingewikkelde projecten in de Randstad en door eerdere samenwerkingen droegen ze ons aan bij de architecten. Nadat we de visuals en het ontwerp van MVSA architecten en Studio Dis hadden bestudeerd, hebben we een uitgebreide voorselectie van geschikte natuursteen soorten gemaakt. Zowel voor de gevel als in alle openbare ruimtes gaven we een keuze aan natuursteen met een luxueuze beleving. In de hal, lift, het zwembad, de sauna en massage ruimte, fitnesscentrum, douches en sanitair groepen; overal is natuursteen verwerkt. Natuurlijk hadden we bij de voorbereiding al veel overleg over de materialen, dat hoort er bij. Een architect ziet het eindplaatje al helemaal voor zich en dan begint de afstemming met ons als specialist. De architect ziet dan ook graag zijn keuzes vertaald naar concrete voorbeelden en proefopstelling. Tijdens het proces stond de architect open voor onze productkennis en was er een goede vorm voor overleg. Zo was er bijvoorbeeld de wens om een Travertin natuursteen in het zwembad te verwerken. Dat lijkt heel prachtig, maar vanwege de open structuur van de kalksteen moesten we toch adviseren om vanwege de schoonmaak en hygiëne een alternatief te kiezen, dat er qua uitstraling bijna hetzelfde uit zag. En samen met de klant, architect en aannemer zijn we naar Italië afgereisd om de uiteindelijke exacte selectie te maken voor het gehele project. Een mooie samenwerking, want alle partijen vonden elkaar in dezelfde toewijding, om een zeer hoogwaardig resultaat met oog voor detail te leveren.”

Zeldzame beleving

Niet iedereen kan in het Valerius wooncomplex komen wonen. Je moet minimaal 55 jaar zijn en de exclusiviteit van Valerius vertaalt zich ook naar de aankoopprijs van een appartement. Het nieuwe Valerius complex, dat is teruggebouwd op de grond van de oude Valeriuskliniek in de statige wijk Amsterdam Oud-Zuid, biedt namelijk heel veel méér dan alleen maar een ruim en luxe appartement: bewoners kunnen terecht in het inpandige zwembad en de sauna, kunnen een massage reserveren in de massageruimte en in de Valerius Club terecht voor een borreltje. “Als je even geen zin hebt om boodschappen te doen, maar de volgende ochtend wél verse croissantjes wilt, dan wordt er gewoon geregeld dat die ’s morgens aan je deur hangen”, vertelt Gerard. “Bovendien is er 24 uur per dag bewaking én de mogelijkheid om verzorgd te worden als dat op een bepaalde leeftijd niet meer zelf lukt. Voor mensen die het zich kunnen veroorloven, is het echt een meer dan geweldige plek om te wonen. Je waant je in een hotel beleving, waar je dag in dag uit in de watten kan worden gelegd. En er is een prachtige binnenplaats met veel groen. Als je genoeg hebt van je ruime balkonterras, kun je als bewoner - middenin het bruisende Amsterdam - genieten van een groene oase.”

Zeldzaamheid

De nieuwbouw van Valerius moest een ‘zeldzame woonbeleving’ worden en dat is meer dan gelukt. Inmiddels is het complex opgeleverd en is een groot aantal van de appartementen bewoond. Jan Reek natuursteen is bij sommige appartementen nog bezig met de afwerking. “Ieder appartement wordt uiteraard geheel naar de kopers wensen gemaakt en ingericht. De eigenaar mag zelf bepalen hoe hij/zij het appartement wenst in te richten. Veel nieuwe bewoners hebben ons benaderd om mee te denken, zodat hun keuken, badkamer etcetera dezelfde look and feel krijgen als de algemene ruimtes in het complex. Omdat er al volop in het complex geleefd wordt, kunnen we nu natuurlijk niet meer met al onze spullen en in ons werkkloffie door het gebouw struinen. We zorgen ervoor dat alles secuur is ingemeten, dat in onze fabriek alles al wordt geproduceerd, tot aan de stopcontactgaten toe, zodat we zonder herrie en slijpstof kunnen monteren. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. In onze fabriek maken we de puzzel compleet, zodat alles zeker klopt en vervolgens zorgen we ervoor dat het geheel van buitenaf wordt aangevoerd, zodat medebewoners geen enkele hinder ervaren van onze werkzaamheden. We zijn er bijvoorbeeld nog wel met tegellijm in de weer, maar hoeven onze slijptol er echt niet meer bij te pakken.”

Uitdagend

Gerard voelt zich er na alle jaren bijna kind aan huis. Bijna, want er zelf gaan wonen “daar is mijn spaarrekening niet hoog genoeg voor”, lacht de vakman. “Met een vast team hebben we de hele klus geklaard en het was - is! - een prachtig project om aan mee te mogen werken. Ondanks de goede voorbereiding kom je in het werk, net als op elk ander project, verrassingen tegen. In samenwerking met nevenaannemers zoek je dan een snelle maar ook kwalitatief hoogwaardige oplossing. Zo hadden we best een uitdaging om onze natuursteen lambrisering, die door een ander bedrijf werd voorzien van een bronzen profiel en vervolgens door de stukadoor tot aan het plafond werd gepleisterd, helemaal netjes te krijgen. Daar moet je dan gewoon bovenop zitten. Zo krabden we ons bijvoorbeeld ook achter de oren over de belijning in de lift, want hoe werk je het noodzakelijke liftluik zo mooi mogelijk weg? Dan kan ik echt vertrouwen op mijn vakmensen, want die willen dan niets anders dan het allerbeste resultaat leveren. De liftschacht is trouwens ook een pareltje geworden. We brachten er 12 meter hoog natuursteen aan, waardoor het nu lijkt alsof je in de volledig glazen lift als het ware een groeve van natuursteen in zakt.”

Eén grote familie

Jan Reek natuursteen staat er om bekend goed samen te kunnen werken. Referenties geven aan ‘dat het proces van advies tot aan uitvoering en service geweldig verloopt. En dat iedereen in het bedrijf klantgericht en kwaliteitsbewust is. Het voelt als 1 grote familie.’ “Ja, als klanten dat over je bedrijf schrijven, kun je alleen maar trots zijn toch?”, vraagt Gerard Vreeker bescheiden. Maar hoe komt het dat iedereen zo goed samenwerkt? “Dat zit in veel kleine dingen”, denkt Gerard, “maar begint bij de overtuiging dat je met anderen om moet gaan zoals je zelf behandeld wilt worden. In ons team weten we iedereen op waarde te schatten en elkaars kwaliteiten te benutten. Natuurlijk hanteren we bepaalde regels, die door nieuwkomers vanzelf worden opgepikt door ze op te nemen in de groep. Enthousiasme uitstralen trekt ook nieuw enthousiasme aan. En met elkaar zijn we trots op wat we mogen maken en proberen we overal waar mogelijk een stukje te verduurzamen.” Ieder draagt zijn steentje bij om het gevoel voor en bij natuursteen tot een ware beleving te maken.

Project Valerius

Het complex is ontworpen voor oudere bewoners en legt de nadruk op gezondheid en welzijn. Naast 27 luxe woningen met parkeerplaatsen herbergt het een zwembad, wellness- en fitnesscentrum en sociale voorzieningen. Vanwege de privacy van bewoners zijn alleen beelden van de hal en het trappenhuis getoond.

Jan Reek natuursteen

Het familiebedrijf uit Hoorn levert maatwerk in natuursteen, keramiek en composiet. Een enthousiast team van vaste krachten - die volgens referenties allemaal onderdeel vormen van team Jan Reek natuursteen - met maar liefst 130 jaar aan ervaring. Met hun grote productkennis, hart voor hun vak en uitstekend inzicht in de mogelijkheden, biedt Jan Reek natuursteen opdrachtgevers goed advies én een realistisch plan. Door hun medewerking aan toonaangevende bouwprojecten werden ze ook gevraagd voor het Valerius project; een exclusieve wooncomplex in het statige Amsterdam Oud-Zuid.

 

Deel dit artikel: