Hoe doen we dat in Bouw & Techniek?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
01 oktober 2020

Dringend advies mondkapjes

Het Kabinet komt met een dringend advies tot het dragen van mondkapjes. Wat betekent dat nu voor de Bouw en Techniek?

Mondmaskers gaan nooit vóór het gebruik van adembescherming. Als vanuit gezondheidskundig oogpunt adembescherming nodig is, dan wordt de voorgeschreven adembescherming nooit vervangen door een mondmasker.

Het kabinetsadvies heeft betrekking op ‘publieke binnenruimtes’. Denk aan winkels, stations, parkeergarages e.d. Dus als het werk in dit soort locaties is gelegen, geldt dit advies ook voor de bouw- en techniekmensen. Voor overige werklocaties geldt het advies niet.

Tot slot kan het advies gevolgen hebben voor de keuze van het type adembescherming. Op werken waar een mondmasker wordt geadviseerd of voorgeschreven, kan een mondmasker met uitblaasventiel (FFP1, 2 of 3 -masker) niet worden gebruikt. Het uitblaasventiel brengt logischerwijs de uitademingslucht direct in de omgeving en dat is nu net wat in die gebieden niet gewenst is. In die situaties moet een ander type adembescherming worden gebruikt met hetzelfde beschermingsniveau. Je komt dan uit bij half- of volgelaatsmaskers met bijpassende beschermingsklasse of op een FFP2 of FFP3 zonder uitblaasventiel. Half- en volgelaatsmaskers zijn comfortabeler en beschermen beter. Deze hebben dan ook de voorkeur.

Dus vervang het FFP1, 2 of -3 mondmasker met uitblaasventiel voor een half- of volgelaatsmasker in de volgende situatie:

  1. De adembescherming is vanuit gezondheidsoogpunt voorgeschreven voor het werk en;
  2. Het werk is in een publieke binnenruimte waar een mondmasker wordt geadviseerd of is vereist.

Samenvattend zijn er vier mogelijke situaties. Deze zijn hieronder weergegeven.

Deel dit artikel: