Kleine ondernemersregeling
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
26 september 2019

De vernieuwde KOR

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Handig voor startende ondernemers, maar het kan ook interessant zijn voor ‘afbouwende ondernemers op leeftijd’.

Uiterlijk 20 november moeten ondernemers aangeven of ze vanaf 1 januari 2020 gebruik willen maken van de vernieuwde KOR. Het is belangrijk om hier eerst goed naar te kijken en met uw accountant te overleggen, want u doet dan meteen voor drie jaar mee!

Hulpmiddel

De Belastingdienst heeft een online hulpmiddel om een inschatting te maken van uw omzet en om dus na te gaan of u in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

Wel of geen btw

Als u jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de vernieuwde KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar kijk ook goed naar mogelijke besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte. Hebt u vooral particuliere klanten, dan kan dat een reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat u dan geen btw in rekening hoeft te brengen. Maar let dan goed op de maximum omzet per kalenderjaar.

KOR geldt voor minimaal drie jaar

Als u kiest voor de vernieuwde KOR doet u mee voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent dat u drie jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Deze consequenties moet u dus goed inschatten. Het kan een gedegen reden zijn om niet aan de vernieuwde KOR deel te nemen.

Meer informatie over de KOR op www.belastingdienst.nl/kor

Deel dit artikel: