Wat ligt er in de bus van Solo Gietvloeren?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 december 2023

De favoriete gereedschappen van Berry en Justin

In NOA Magazine hebben we de rubriek ‘Wat heb jij in je bus?’ Daarin laten NOA-vakmensen zien wat hun favoriete gereedschappen zijn voor hun werk. Iedere specialist gebruikt immers weer andere tools. Dit keer vroegen we Berry en Justin ter Wielen van Solo Gietvloeren uit Lienden.

Vader Berry en zoon Justin zijn allebei gepassioneerd over hun vloerenvak. Berry leerde de fijne kneepjes van zijn vader en ook Justin kijkt de kunst graag bij zijn vader af. Berry nam het vloerenbedrijf, samen met zijn broers Ronald en Robbert, over van vader Ter Wielen. Justin hoopt de derde generatie te worden die het vloerenbedrijf mag runnen. Maar eerst veel meters maken en ervaring opdoen. Op 17-jarige leeftijd volgde hij de opleiding dekvloerenleggen in Nuenen. Vrijdag 24 november kon hij hiervoor zijn diploma in ontvangst nemen. “Ik ben echt van de praktijk, in de schoolbanken zitten is niks voor mij”, vertelt Justin. “Maar deze opleiding gaat over mijn vak en dat vond ik wel leuk. Ik maak alleen maar kunststof vloeren en de opleiding richt zich vooral op cementdekvloeren, maar dat is ook heel nuttig. Wij brengen daar immers onze vloeren op aan en dan is het heel goed om daar ook kennis van te hebben.” Vader Berry heeft vroeger ook de vloerenleggersopleiding gevolgd. “Dat was toen nog op het Gildevaart Collega, bij docent Derksen. Ik was toen halverwege 20 geloof ik, maar het was goed om te doen. Je leert heel veel door het te doen, maar een stukje theoretische onderbouwing en knowhow van alle vloerfacetten is belangrijk; ik raad het iedereen aan.”

Solo Gietvloeren

Berry, Ronald en Robbert ter Wielen zijn gebroederlijk eigenaar van familiebedrijf Ter Wielen Vloertechniek, waar Solo Gietvloeren onderdeel van is. Samen met een team van vakmannen en -vrouwen werken ze graag aan spraakmakende projecten. Er wordt alleen met de beste materialen gewerkt, die eerst uitvoerig door Berry en Ronald worden getest. Zij zorgen samen met de medewerkers dat alles op de bouw goed verloopt. Robbert ontvangt in het hartje van de Betuwe klanten in de inspiratiestudio. Om klanten goed te informeren over de verschillen vloeren, liggen er in de inspiratiestudio allerlei vloervelden. En Sabine kan in de showroom ook nog heel goed kleuradvies geven. Zelf grappen ze op hun website dat je als klant simpelweg pech hebt als je door Robbert wordt geholpen.

Sologietvloeren.nl

De website van Solo Gietvloeren is zeker de moeite waard om goed te bekijken. Er wordt volop inspiratie geboden en er is een handige kennisbank met veel info over gietvloeren. Ook hun online inspiratiemagazine is mooi gemaakt, met goede uitleg over de verschillende soorten gietvloeren. 

Favoriete gereedschappen

Om altijd een hoge kwaliteit gietvloeren te maken, werken de mannen steevast met geteste materialen en gereedschappen die zorgvuldig zijn geselecteerd. Op de vraag wat het meest favoriet is van spullen die in de bus liggen, tovert Justin lachend meteen de bouwradio tevoorschijn…

Bouwradio

“Ik ken geen vakman zonder goede bouwradio”, zegt Justin. “Iedereen wil toch een lekker muziekje tijdens het werk?”

Schuurmachine

Voor de nieuwe generatie gietvloer gebruiken ze graag deze schuurmachine om de Milestone kleurlagen mooi glad op te schuren. Daarna worden nog 2 laklagen aangebracht. In totaal bestaat de Milestone Gietvloer uit vijf lagen. Het kost dus ook vijf werkdagen om deze vloer aan te brengen en tussentijds elke laag te laten drogen. “Maar dan heb je daarna een bijzonder harde, krasbestendige én vloeistofdichte vloer”, legt Berry uit. “Deze vloer kan ook goed in de badkamer.”

Ventilator

“Omdat er veel in lagen wordt gewerkt, is een goede ventilator onmisbaar om het droogproces te ondersteunen”, vertelt Justin. “Dit is een hele nieuwe, we hebben het kaartje er net afgehaald.”

Spanen

“We gebruiken verschillende spanen. Welke de absolute voorkeur heeft? Dat is echt afhankelijk van de materialen die we verwerken. De ene laag spanen we, een andere vlakken we meer vloeiend uit.”

Fijne schuurmachine

Bij de wanden en voor plinten wordt deze handschuurmachine gebruikt. In de koffer zitten allemaal verschillende schuurschijven. Met diamantkorrel, om grover te kunnen schuren. En ook schijven om de vloer als het ware te polijsten.

Menger

Zonder fijne mixer kunnen we niks, die moet je natuurlijk altijd bij je hebben. Waarom deze? “Ik ben eraan gehecht”, meldt Justin. “Ligt lekker in de hand. Ik weet gewoon precies wat ik er aan heb.”

Spijkerschoenen

Wanneer de gietvloer ontlucht moet worden, gebruikt een vloerenlegger ook spijkerschoenen. “Dit zijn hele fijne, omdat je er met je gewone werkschoenen in kunt stappen. Onder de band zitten meerdere lipjes, daardoor zitten ze heel stevig.”

PBM’s

“We vinden het belangrijk om veilig en gezond te werken”, vertelt Berry. “Alle dagen nieuwe handschoenen bijvoorbeeld en stip de ademhalingsbescherming gebruiken. In ons vak kun je niet zonder.”

Deel dit artikel: