Hoe controleert de Belastingdienst kilometerregistraties?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
26 september 2023

Controle km registratie

Als je in Nederland een zakelijke auto bezit of zakelijke kilometers maakt, moet je bijtelling betalen of een gedetailleerde kilometeradministratie bijhouden. Aan de hand van deze administratie bepaalt de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor belastingvoordelen, of dat er bijtelling moet worden betaald. Maar hoe voert de Belastingdienst eigenlijk controles uit op kilometerregistraties?

De Belastingdienst voert controles uit op de kilometeradministraties van belastingplichtigen. Het doel van deze controles is om te kijken of de opgegeven ritten correct als zakelijk of privé zijn geregistreerd en of er geen fouten in voorkomen. Tijdens zo'n controle wordt gelet op:

  1. Continuïteit: Is de administratie gedurende het hele jaar bijgewerkt?
  2. Controleerbaarheid: Zijn de ritten duidelijk en controleerbaar vastgelegd?
  3. Privégebruik: Zijn er geen privéritten onjuist als zakelijke ritten geregistreerd?
  4. Correctheid van gegevens: Kloppen de geregistreerde ritten en zijn er geen onjuistheden?

Boetes en naheffingen

Als de Belastingdienst tijdens een controle fouten ontdekt in een kilometeradministratie kan dit leiden tot een naheffing en boetes. Dat kan oplopen van enkele honderden tot duizenden euro's. Wat beïnvloedt de hoogte van de boete?

  • Soort overtreding: Het type overtreding speelt een rol bij de boete. Zo kan het niet volledig bijhouden van de kilometeradministratie resulteren in een andere boete dan het opzettelijk vervalsen van gegevens.
  • Herhaling: Is er al eerder een boete gegeven voor een onjuiste kilometeradministratie? Dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van een vervolgboete.
  • Mate van onjuistheid: Het verschil tussen de werkelijk gereden kilometers en de geregistreerde kilometers kan de boete beïnvloeden.

Ritregistratie via NOA-ledenvoordeelpartner

NOA werkt samen met TrackJack, marktleider op het gebied van ritregistratie voor de Belastingdienst. Deze betrouwbare leverancier biedt NOA-leden een mooie korting op een ritregistratiesysteem.

De aanbieding voor NOA-leden

De TrackJack PRO Fiscaal 2 met installatie bij jou op locatie en 1 jaar ritregistratieservice. Je betaalt € 269,95 in plaats van € 344,95. Wel €75,- korting!

Deel dit artikel: