'Coulance' van de Belastingdienst
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 maart 2021

Betaalverzuimboetes BTW aangifte

Btw-aangifte doet u per maand, kwartaal of jaar. Zorg er daarbij voor dat u uw aangifte en betaling op tijd doet. Want bent u te laat voor de aangifte en/of de betaling, dan kunt u een boete of dubbele boete krijgen. 

De boete voor de BTW kan voorkomen worden door er binnen zeven kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum voor te zorgen dat de aangifte is ingediend. Na die zeven coulance dagen van de Belastingdienst volgt een boete van € 68,-.

Betaalverzuim boetes

Als u (per ongeluk) te laat bent met de aangifte, is de kans aanwezig dat u ook te laat bent met betalen. De Belastingdienst spreekt dan van betaalverzuim en hanteert een van de drie procedures, die afhankelijk van de situatie wordt uitgevoerd: 

  • U betaalt te laat, maar wel binnen de coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Als u de vorige aangifte wel op tijd had betaald, krijgt u een verzuimmededeling (maar geen boete). Was u echter de vorige keer ook te laat met betalen dan krijgt u een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag (minimaal € 50,- en maximaal € 5.514,-).
  • U betaalt na de coulancetermijn. Er volgt dan een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag (met een minimumbedrag van  € 50,- en een maximum van € 5.514,-).
  • U betaalt te laat en deels binnen en deels na de coulancetermijn van zeven kalenderdagen. Er volgt dan voor het totale te laat betaalde bedrag een betaalverzuimboete van 3%, met wederom een minimum van € 50,- en maximale boete van € 5.514,-.

Deel dit artikel: