Nieuwe wet ouderschapsverlof
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
16 maart 2022

Betaald ouderschapsverlof

Op dit moment krijgen werknemers in Nederland hun ouderschapsverlofuren niet uitbetaald. Dit verandert door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in een uitkering voor maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof.

Op 12 oktober 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wet betaald ouderschapsverlof. Dit wetsvoorstel regelt dat ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind. De invoering van het betaald ouderschapsverlof geeft werkende ouders meer mogelijkheden voor de verdeling van werk en zorgtaken.

Gedeeltelijke loondoorbetaling bij ouderschapsverlof

Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste 8 levensjaren van het kind. Met dit voorstel worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 van deze weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. De wet betaald ouderschapsverlof zal op 2 augustus 2022 inwerking treden.

Aanvragen bij UWV

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen indienen bij UWV voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen.

9 weken verlof in 1e levensjaar

Ouders krijgen straks gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering. Deze was al vastgesteld op 50% van hun dagloon, maar minister Van Gennip heeft de Tweede en Eerste Kamer nu voorgesteld deze te verhogen naar 70% van het maximum dagloon. Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. De wet wordt ingevoerd om ouders meer tijd te geven om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. En om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen.

Voor wie is het betaald ouderschapsverlof?

Het ouderschapsverlof geldt dus voor werknemers die verlof op willen nemen in het eerste levensjaar van hun kind. Ook sommige ouders, die vóór de invoering van de wet op 2 augustus 2022 een kind krijgen, kunnen aanspraak maken: Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn). En nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsuur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.

Voorbeeld

Een werknemer is op de datum van de invoering van de wet ouder van een kind (6 maanden). Hij of zij heeft al 19 weken (wettelijk onbetaald) ouderschapsverlof opgenomen. Deze werknemer heeft nog 6 maanden om 7 weken ouderschapsverlof op te nemen. Dan is het kind 1 jaar. Tijdens die 7 weken heeft hij of zij recht op een uitkering.

Adoptie- of pleegouderschap

In het geval van adoptie- of pleegouderschap is betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.

Bron: Rijksoverheid 

Deel dit artikel: