Praktijkcases sector stukadoren
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Technisch advies stukadoorswerk

In ons vakblad Afbouwzaken beschrijven we met regelmaat technische cases, waarbij onafhankelijk deskundigen van het Technisch Bureau Afbouw hun visie en oplossing schetsen bij het gesignaleerde probleem. De artikelen bieden (ver)nieuw(d) inzicht en kunnen voorkomen dat u in uw dagelijkse werk tegen eenzelfde technisch probleem aanloopt.

Geen overtuigend bewijs

In Groningen zijn de schademeldingen als gevolg van de aardbevingen al bijna niet meer te tellen. Maar of de schades wel altijd een direct gevolg zijn van de bevingen is niet altijd met zekerheid vast te stellen. Soms is het stucwerk simpelweg niet al te vakkundig aangebracht. Maar hoe kan de oorzaak van scheurvorming in stucwerk worden herleid? Veelal is destructief onderzoek nodig.

Technisch adviseur Alphons Hagen neemt u in dit artikel mee tijdens een bezoek om vast te stellen hoe schades zijn ontstaan. Een lastig karwei, zo leert deze zaak.

Download artikel aardbevingsschade stucwerk

Diagonale scheur in wand van washok door aardbeving
Diagonale scheur in wand van washok door aardbeving
Achtergevel met veel alg aangroei
Achtergevel met veel alg aangroei

Bewoners van een Haagse hoekwoning schakelden Technisch Bureau Afbouw (TBA) in om een advies te krijgen over schadeplekken op de binnenmuren van hun woning. Het vermoeden bestaat dat die veroorzaakt worden door scheurvorming aan de buitenzijde van de linkerzijgevel. 

Senior technisch adviseur en mediator Ed van der Plas van TBA constateert verschillende mankementen.

Download artikel door weer en wind

Scheurtjes in de douche

Scheurtjes in de achterwand van een doucheruimte, schimmel en loslatende kitvoegen: decoratief stucwerk in natte ruimten levert zo vaak problemen op dat Technisch Bureau Afbouw (TBA) er een speciale richtlijn voor schreef. Maar in de in 2015 opgeleverde badkamer in Oostzaan lijkt het werk redelijk goed uitgevoerd. Wat is dan de oorzaak?

Senior Technisch Adviseur Alphons Hagen van TBA reist af naar Oostzaan voor een deskundigenoordeel. Lees zijn verslag.

Download het artikel

Kitvoegen tussen de granieten vloerplint en het op de wanden aangebrachte sierpleisterwerk laten los.
Kitvoegen tussen de granieten vloerplint en het op de wanden aangebrachte sierpleisterwerk laten los.
Doordat de meeste scheuren vrij subtiel ogen, zoekt men de oorzaak in het stucwerk zelf.
Doordat de meeste scheuren vrij subtiel ogen, zoekt men de oorzaak in het stucwerk zelf.

Schadediagnose: scheuren in het blokverband

Afgelopen jaren is Groningen meermaals opgeschrikt door aardbevingen. De gasboringen geeft menig Noorderling kopzorgen: ‘Op wie kan ik de schade verhalen?’ Zo werd begin dit jaar het TBA gevraagd een onderzoek in te stellen naar scheurvorming in de gevel van een historisch pand en om een gedegen herstelkostenbegroting te maken.

Technisch deskundige Alphons Hagen geeft advies.

Download artikel scheuren in het blokverband

Tegelwijsheid

Tijdens een kwaliteitscontrole van een renovatie van 30 appartementen in een particulier verpleeghuis in Haarlem keurt de bouwdirectie het tegelwerk in de badkamers en toiletten af. Het afbouwbedrijf, dat het werk in onderaanneming uitvoert, schakelt daarop het Technisch Bureau Afbouw (TBA) in voor een onafhankelijk oordeel.

Download artikel Tegelwijsheid

Vlakheidsmeting over korte meetafstand.
Vlakheidsmeting over korte meetafstand.
Voegen zeer diep aangetast en opgelost.
Voegen zeer diep aangetast en opgelost.

Schone voegen leiden tot zure gezichten

In een sportcomplex in Gouda spoelden zomaar de voegen tussen de tegels in de douches door de doucheputjes. Schoonmakers zagen de voegen bijna dagelijks dieper worden. Wat was hier aan de hand? Hermen de Hek van Technisch Bureau Afbouw nam een kijkje.

Download artikel schone voegen leiden tot zure gezichten

Stucwerk onder maaiveld vraagt om speciale aandacht

Het herstellen van oud stucwerk op de gevels van historische panden vraagt om meer dan opschuren, primeren en een nieuwe laag stuc aanbrengen. Wie dit soort werk goed wil aanpakken, dient van te voren uitgebreide vochtmetingen te doen en zich te verdiepen in de bouwwijze. Onwetendheid, een niet juist uitgevoerde detaillering, een ongeschikt pleistersysteem of verkeerde steenkeuze kunnen zorgen voor veel problemen.

Download artikel stucwerk onder maaiveld vraagt om speciale aandacht.

De buitenste stuclaag heeft een dikte van 4 tot 5 mm en hecht onvoldoende aan de hieronder gelegen stuclaag
De buitenste stuclaag heeft een dikte van 4 tot 5 mm en hecht onvoldoende aan de hieronder gelegen stuclaag

Schades bij stucplaten plafonds “schering en inslag”

“Het is echt schering en inslag”, stelt Hermen de Hek, expert op het gebied van plafonds en wanden bij het Technisch Bureau Afbouw (TBA). “Scheurvorming en andere schades aan gestucte plafonds waarbij stucplaten op een houten ondergrond zijn gebruikt.” Volgens De Hek is dat vooral het geval omdat richtlijn 1.1 niet bekend is of slecht wordt nageleefd. “Ik kom keer op keer dezelfde fouten tegen.” 

Download artikel over schades bij stucplaten plafonds

Over TBA

Deze artikelen zijn tot stand gekomen met medewerking van TBA. Het Technisch Bureau Afbouw geeft betrouwbaar, deskundig en onafhankelijk technisch advies in de afbouwbranche. De gespecialiseerde technisch adviseurs komen tijdens hun werkzaamheden veel voorkomende problemen tegen. Daarom ontwikkelen zij ook normen, richtlijnen en brochures die afbouwers en opdrachtgevers helpen bij het uitoefenen van hun vak. Ed van der Plas en Alphons Hagen zijn specialisten op het gebied van stukadoren. Ze verrichten onder andere technische adviezen, schadediagnoses en kwaliteitscontroles.