Praktijkcases sector plafond en wand
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Technisch advies Plafond- & Wandmontage

In ons vakblad Afbouwzaken beschrijven we met regelmaat technische cases, waarbij onafhankelijk deskundigen van het Technisch Bureau Afbouw hun visie en oplossing schetsen bij het gesignaleerde probleem. De artikelen bieden (ver)nieuw(d) inzicht en kunnen voorkomen dat u in uw dagelijkse werk tegen eenzelfde technisch probleem aanloopt.

Een goede zomer heeft ook nadelen…

Gipskartonnen scheidingswanden, die zijn aangebracht in een voormalig kantoorgebouw welke getransformeerd werd tot woningen, zijn flink verkleurd. Vreemd genoeg zijn het de platen die al zijn behandeld met spackspuitwerk. Wat is hier aan de hand?

Lees over de oorzaak van de geelverkleuring en de invloed van UV-straling op lignine, het houtstof dat als bindmiddel in karton wordt toegepast. De oplossing zit in gebruik van een diepgrondeer.

Download artikel over verkleuring gespoten gipskartonplaten

Verkleurd spackspuitwerk op gipskarton scheidingswand
Verkleurd spackspuitwerk op gipskarton scheidingswand
Scheuren en vlekken in gipskartonnen plafond na lekkage
Scheuren en vlekken in gipskartonnen plafond na lekkage

Gipsplaten houden zich prima na lekkage

Scheuren en vlekken in een spiksplinternieuw gipskartonnen plafond in pas verbouwd winkelpand. Lekkage is de boosdoener. Inspectie moet duidelijk maken of een schilderbeurt kan volstaan, of dat het plafond vervangen moet worden. Controle van de ophangconstructie tegen roesten is dan belangrijk. En zijn de platen nog vormvast en voldoende hard? Een stap voor stap hersteladvies biedt nuttige info.

Download artikel over herstel gipsplaten na lekkage

Windbelasting vraagt om steviger nagels

Een bewoner van een appartement boven de Rotterdamse Markthal kreeg van de zomer de schrik van zijn leven. Toen hij ‘s avonds thuiskwam lag zijn volledige plafond op de grond. Oorzaak bleek forse windbelasting waar binnenshuis geen rekening mee gehouden was. Technisch adviseur Hermen de Hek wist niet wat hij zag toe hij kort na de instorting ter plaatse kwam.

Download het artikel windbelasting vraagt om steviger nagels

Het plafond kwam volledig naar beneden
Het plafond kwam volledig naar beneden

Over TBA

Deze artikelen zijn tot stand gekomen met medewerking van TBA. Het Technisch Bureau Afbouw geeft betrouwbaar, deskundig en onafhankelijk technisch advies in de afbouwbranche. De gespecialiseerde technisch adviseurs komen tijdens hun werkzaamheden veel voorkomende problemen tegen. Daarom ontwikkelen zij ook normen, richtlijnen en brochures die afbouwers en opdrachtgevers helpen bij het uitoefenen van hun vak. Hermen de Hek is de wand- en plafondmontagedeskundige van TBA. Hij verzorgt onder andere de schadediagnoses en geluidsmetingen bij plafond- en wandmontageprojecten. Ook is Hermen gediplomeerd gerechtelijk deskundige.