Juist gebruik en reiniging zorgen voor lang plezier
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Het onderhouden van Terrazzo

Mensen die kiezen voor een Terrazzo vloer, aanrechtblad of andere toepassing kunnen daar heel lang van genieten. Terrazzo is namelijk oersterk, keihard en duurzaam. Het juiste gebruik én reiniging en onderhoud zijn natuurlijk wél belangrijk; we zetten de geschikte schoonmaakmiddelen en onderhoudsaanbevelingen op een rijtje.

Gebruik

Terrazzo is een natuurproduct. Zowel hele nieuwe als oude geslepen Terrazzovloeren zijn na het verdampen van het vocht aan de oppervlakte mat en onscherp. Het definitieve uiterlijk krijgt de vloer pas na intensief reinigen. Dit kan in de praktijk enkele weken tot soms enkele maanden duren. Doe dit met zachte groene zeep op basis van lijnzaadolie; die reageert met de kalk in uw Terrazzo product en vormt kalkzouten. Hierdoor wordt langzaam een transparante, kleurverdiepende laag gevormd die Terrazzo ook minder vlekgevoelig maakt. Als Terrazzo meer te lijden heeft, zoals bij aanrechtbladen, wordt deze meestal (in de werkplaats) al behandeld met een impregneer of was.

Terrazzo is keihard en daarmee kras- en stootvast. Maar… Krassen worden uiteraard wel mogelijk als het Terrazzo in aanraking komt met materiaal dat nog harder is. Het ontstaan van krassen kan worden tegengegaan door bijvoorbeeld zandkorrels zo snel mogelijk van een Terrazzo vloeroppervlak te verwijderen. Indien het Terrazzo oppervlak na verloop van tijd te veel krassen heeft, of het oppervlak is sterk vervuild, dan is het altijd mogelijk om dit opnieuw te schuren.

Schuren, slijpen & polijsten van Terrazzo

Om uw Terrazzo product mooi te houden, of weer mooi te maken, kunt u onderhoud laten uitvoeren. Er zijn gespecialiseerde schuur- en polijstbedrijven, die met hoogwaardige machines een oude, gebruikte vloer weer vlak en strak kunnen slijpen tot en met de voeg en uiteraard in elk gewenst glansniveau. Zo kan hoogte verschil worden opgelost, maar ook vervuilde voegen, gebruikssporen, krassen, beschadigingen of vlekken worden behandeld. Intensieve reiniging, Tinoxalliseren, kristalliseren, polijsten en/of impregneren behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Als uiteindelijke glans kunt u kiezen uit; mat/eiglans, zijdeglans, volle zijdeglans, hoogglans en waterglans. Door meerdere malen de Terrazzo toplaag in verschillende korrelgroftes te herslijpen, kan een natuurlijke glans naar keuze worden gerealiseerd. Het is aanbevelenswaardig om uw Terrazzovloer bij tijd en wijlen preventief te laten onderhouden. Een goede (machinale) reinigingsbeurt gevolgd door het opnieuw aanbrengen van een beschermlaag zorgt voor het behoud van de kleuren en glans op de vloer. Uiteindelijk zal een Terrazzovloer toe zijn aan herstellend onderhoud of renovatie. De toplaag moet dan vaak afgeschuurd worden, waardoor krassen, beschadigingen en oneffenheden kunnen worden verwijderd, waarna de vloer opnieuw gepolijst kan worden.

Vlekken

Indien het Terrazzowerk niet is voorzien van een beschermlaag, dan is het oppervlak poreus. Let hoe dan ook op met azijn, citroen en andere zuurhoudende producten (zoals wijn en frisdrank). Deze middelen hebben een bijtende werking op Terrazzo. Ook theezakjes scheiden een kleurstof af die in het blad trekt. Het is dan ook aan te raden na het knoeien direct de verontreiniging te verwijderen. Als er toch doffe of ruwe plekken zijn ontstaan kan de schade meestal worden hersteld.

Als er roestende voorwerpen op Terrazzo geplaatst worden kan dit vlekken veroorzaken. Een sigarettenpeuk op een onbehandelde natte vloer geeft bruine vlekken die nauwelijks zijn te verwijderen. Vlekken kunnen niet door licht schuren verwijderd worden. Indien wel een beschermlaag is aangebracht, zal de gevoeligheid geringer zijn, maar kans op aantasting blijft, zeker als de vloeistof langere tijd op het oppervlak heeft gelegen.

Voor hete voorwerpen die op de Terrazzolaag worden geplaatst, geldt dat hierdoor de aangebrachte coating of impregneerlaag kan worden aangetast en bruin worden. Een aangebrachte waslaag kan smelten. Dit laatste kan vaak door oppoetsen met een poetsmachine worden opgelost. Onbehandeld Terrazzo is net als beton bestand tegen hoge temperaturen.

Kalkaanslag op Terrazzo

Indien er door hard water op het oppervlak kalkaanslag is ontstaan en als deze met normale reiniging niet verwijderd kan worden, dan kan het oppervlak voorzichtig geschuurd worden met een waterproof schuurpapiertje. Daarna dient opnieuw een beschermlaag te worden aangebracht.

Reinigen

Gebruik NOOIT agressieve materialen zoals (zout) zuur, chloor, ammonia, antikalk- of schuurmiddelen e.d. om een Terrazzo oppervlak te reinigen. Na het slijpen en drogen wordt het Terrazzo meestal behandeld met beschermings- en/of impregneermiddelen. Afhankelijk van het gebruikte middel zal het terrazzobedrijf moeten aangeven welk reinigingsmiddel er gebruikt dient te worden. Regelmatig onderhoud is aan te bevelen. Op het reinigingsmiddel staat meestal een gebruiksaanwijzing. Het normale onderhoud kan worden gedaan met een vochtige doek gedrenkt in een “schoon” afwasmiddel.

Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen!

Onderstaande reinigings- en onderhoudsmiddelen kunnen in algemene zin worden gebruikt voor Terrazzo. Het terrazzobedrijf kan hiervan afwijken en een eigen onderhoudsadvies afgeven.

Ph-neutraal reinigingsmiddel

Pas geslepen Terrazzo droogt grijsachtig op. Dit is vooral zichtbaar bij een vloer met een donkere tint. Na regelmatig goed schrobben met Ph-neutrale reinigingsmaterialen verdwijnt geleidelijk de grijssluier en zal de vloer een heldere uitstraling krijgen. Hierna volgt het normale onderhoud met groene zeep, of beter gezegd, natuurlijke zachte zeep op basis van lijnolie.

Vloeibare groene zeep

Vloeibare zachte zeep op basis van lijnolie zal met de kalk uit het cement kalkzouten vormen. Daardoor wordt het vloeroppervlak minder poreus en zal er reeds na korte tijd een zwakke glans ontstaan terwijl de kleuren zich verdiepen. Terrazzo is na herhaalde wassingen met zeepwater gemakkelijker schoon te houden.

Boenwas/lijnolie

Boenwas schaadt Terrazzo niet, maar kan aanleiding geven tot gevaarlijke gladheid wat natuurlijk vooral bij vloeren en trappen ongewenst is. Behandeling met gekookte lijnolie maakt licht en grijs gespikkelde terrazzovloeren donker en vlekkerig. Gekleurde en donkere terrazzovloeren die ongeveer een jaar lang met zeepwater zijn gereinigd, worden mooier en krijgen een diepere glans door ruwe lijnolie. Na enige behandelingen met lijnolie kan men de vloeren weer schoonmaken met water, en eventueel met zeepwater. De zeep kan geen kalkzeep meer vormen.

Impregneermiddelen

Soms wordt gekozen voor een minder traditionele behandeling van een nieuwe of gerenoveerde vloer en wordt deze behandelt met polijstwas of andere impregneermiddelen. Dit levert direct resultaat op, maar vergt periodieke herhaling omdat de “loop” van de vloer ontdaan wordt van de laag. De voor Terrazzo kenmerkende vorming van kalkzouten, die zorgt voor een zijdeglans laag die verdiept en beschermd, vormt zich door gebruik van polijstwas of een impregneermiddel niet. Behandelen met dergelijke producten kan pas na volledige uitharding en droging van de vloer, omdat opgesloten vocht tot vlekvorming leidt.

Speciale aanbevelingen

Mochten specifieke reinigingsmiddelen en methoden op uw Terrazzo van toepassing zijn, dan zult u daarover worden geïnformeerd door het terrazzobedrijf.

Reinigen

Geprefabriceerde Terrazzo zoals keukenbladen zijn vaak behandeld met beschermings- en/of impregneermiddelen. Afhankelijk van het gebruikte middel zal het terrazzobedrijf moeten aangeven welk reinigingsmiddel er gebruikt moet worden. Regelmatig onderhoud is aan te bevelen. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het reinigingsmiddel. Inwrijven en uitwrijven met een niet pluizende doek volstaat meestal. Het normale onderhoud, bijvoorbeeld na de afwas, kan met een vochtige doek die gedrenkt is in een "schoon" afwassopje.