Gratis te downloaden programma
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Eenvoudig afbeeldingen vergroten en verkleinen

Hoe verander je het formaat van een foto, zodat deze mooi op je website staat? En hoe krijg je je rechthoekige logo nu passend in een vierkant formaat, zodat niet de helft wegvalt als je deze op Facebook plaatst? We hebben het onderstaand stap voor stap uitgelegd aan de hand van een gratis te downloaden programma.

Werk je op een Mac, dan kun je met behulp van Photoshop vrij eenvoudig afbeeldingen veranderen. Maar met programma’s als Paint en Microsoft Office kun je wel makkelijk een foto bijsnijden - wat letterlijk betekent dat je er wat afhaalt - maar kun je het formaat niet zomaar veranderen zonder dat je beeld drastisch vervormt.

Dus daar zit je dan: vol goede bedoelingen om er wat moois van te maken, maar het wil toch niet lukken. Waar is dan die handige collega, die het een keertje klik-klik-klik heeft voorgedaan… Het antwoord is het kenniscentrum van NOA.nl: we leiden je er stap voor stap doorheen.

Vierkante profielfoto

Hieronder leggen we uit hoe je een rechthoekig logo netjes vierkant maakt, zodat deze volledig zichtbaar is als profielfoto van je Facebook bedrijfspagina. In onze handleiding tippen we wel om je profielfoto 180x180 pixels te maken, maar niet hoe je dat voor elkaar krijgt. Dat doe je zo:

Stappenplan:

• Open de website FastStone in Google Chrome
  • Scroll naar download
  • Klik op 'download FastStone Image Viewer'
  • Het bestand wordt gedownload en komt onderin de werkbalk in Google Chrome te staan
  • Open het .exe bestand onderin de werkbalk
  • Kies uitvoeren en vervolgens op Ok
  • Open het programma vanaf het bureaublad door op het 'oog' te klikken
  • Kies bestand
  • Openen
  • Zoek op je computer het logo dat je wilt verkleinen. Het logo wordt geopend
  • Klik met je rechtermuisknop en kies 'bewerken'
  • Kies 'afmetingen afbeelding'
  • Vul bij pixels 180 in. Let op: is het logo breder dan dat hij hoog is, pas dan de breedte aan in 180 pixels. Is het logo hoger dan het breed is, pas dan de hoogte aan in 180 pixels.
  • Kies Ok
  • Klik vervolgens weer met je rechtermuisknop en kies 'afmetingen canvas'
  • Pas de hoogte of breedte aan naar 180 pixels.
  • Kies aan de rechterkant (zie onderstaand) het middelste vakje

• Kies ok
  • Klik met je rechtermuisknop en kies 'opslaan als'
  • Geef de afbeelding een naam
  • Nu kun je je afbeelding gebruiken als profielfoto voor je bedrijfspagina op Facebook.

Laat een bericht achter als het toch niet lukt. Dan helpen we NOA-leden graag verder. Ook als je tegen een ander probleempje aanloopt, kun je die in een reactie beschrijven. We proberen je dan op weg te helpen. Succes!