Verschillende soorten terrazzo
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Terrazzo

Overweegt u een terrazzo afwerking van vloer, aanrechtblad of kunstobject? Heeft u een oude terrazzovloer die professioneel gerenoveerd moet worden? Of wilt u een fraaie mozaïek? We geven toepassingsmogelijkheden van terrazzo.

Het woord Terrazzo is in Nederland redelijk ingeburgerd, maar wordt ook nog wel eens verward met de term granito. Terrazzokorrels zijn van marmer en kalksteen, terwijl granietkorrels bestaan uit gebroken natuurgraniet. Terrazzowerk is een oud ambacht: het inwalsen en schuren van terrazzo is een vak apart. Het product biedt veel mogelijkheden: van badkamervloer tot aanrechtblad of kunstobject. Zowel voor particuliere woningen als zakelijke en industriële toepassingen is terrazzo een tijdloze eyecatcher.

Terrazzzobladen
Terrazzzobladen

Aanrechtblad op locatie

Een terrazzo aanrecht kan in verschillende kleuren en kleurcombinaties gemaakt worden. De kleur is afhankelijk van de gekozen korrels en de kleur van de cement. Een werkblad kan direct in het werk worden gestort, bijvoorbeeld in de keuken of op (badkamer) kasten. Het voordeel is dat het aanrechtblad ongeacht de afmetingen uit één stuk bestaat.

Betonnen aanrechtblad

Een aanrechtblad van beton bestaat uit cement en, indien gewenst, toevoegingen waardoor het werkblad een speciale uitstraling krijgt. Betonnen aanrechtbladen zijn hard, hittebestendig en slijtvast. Afhankelijk van de afwerking kan een betonnen werkblad zeer glad zijn. De afwerking van een ter plekke gestort blad toont vegen van de spaan, is niet spiegelglad en daarom een echt eigentijds en stoer werkblad.

Geprefabriceerd terrazzo aanrechtblad

Een terrazzo aanrecht kan prefab in een werkplaats gemaakt worden. Het terrazzo wordt dan in een mal gegoten. De vorm en grootte worden afgestemd op de wensen van de klant. Het blad heeft een basis van gewapend beton. Deze samenstelling maakt het blad ijzersterk en slijtvast. Een terrazzo aanrechtblad wordt contra gestort en getrild. Hierdoor ontstaat een glad en goed verdicht oppervlak. Na droging krijgt het blad meerdere schuur- en polijstbehandelingen. Tot slot worden de bladen geïmpregneerd en voorzien van een waslaag, waarna ze op locatie kunnen worden gemonteerd.

Kleine terrazzo-objecten

U kunt het zo gek niet bedenken of allerhande objecten en kunstwerken kunnen van fraai beton of terrazzo worden vervaardigd. Denk aan vensterbanken, achterwanden, douchebakken, traptreden, hekwerken, balusters en zelfs haardplaten. Vraag een Afbouwbedrijf om advies en een ontwerp.

Foto: Graniet- en cementvloerenbedrijf Pippolo
Foto: Graniet- en cementvloerenbedrijf Pippolo

Mozaïek

Een mozaïek is een figuur van aan elkaar gelegde met de hand gekapte kleine stukjes steen. De steentjes worden op zijn plaats gehouden door een lijmachtige cementsoort. Mozaïeken kunnen worden gemaakt uit stukjes marmer, kiezel of keien. Voor bonte, frisse kleuren wordt gebruik gemaakt van smalti. Dit is een speciaal voor mozaïek vervaardigde harde glassoort en daarom in heel veel kleuren verkrijgbaar.

Straatmeubilair

Terrazzo laat zich in allerlei vormen gieten en is daarom populair onder beeldende kunstenaars en vormgevers. Terrazzo buiten banken, tafels, beelden, vazen en fonteinen; alles is mogelijk. Zelfs topkwaliteit geluidsboxen worden van terrazzo gemaakt.

Terrazzo reparatie/restauratie

Een oude terrazzovloer een nieuw leven geven? Dat kan heel goed! Beschadigingen worden hersteld en het gehele terrazzowerk wordt bewerkt: schuren, zoeten, fijnzoeten, micropolijsten, polijsten, kristalliseren, reinigen, borstelen, impregneren, coaten, repareren, renoveren of restaureren, afhankelijk van hetgeen nodig is de terrazzo in ere te herstellen. Voor het renoveren, onderhouden en restaureren van natuurstenen vloeren, wanden en trappen moet u bij afbouwbedrijven zijn.

Terrazzovloer

Terrazzo is een vloerafwerking, bestaande uit marmerkorrels of korrels van ander materiaal die in cement of klei zijn gedrukt en na droging gepolijst. Er kan gevarieerd worden met vormen en kleuren. Het voordeel van een terrazzovloer is dat deze uitermate stoot- en krasvast is.

Foto: De Vries Terrazzo Oss
Foto: De Vries Terrazzo Oss