Verschillende soorten terrazzo
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Terrazzo

Overweegt u een Terrazzo afwerking van uw vloer of aanrechtblad? Wilt u een buitenterras, waskom of kunstobject van Terrazzo? Of heeft u een oude Terrazzovloer die professioneel gerenoveerd moet worden? We bieden graag de toepassingsmogelijkheden van Terrazzo.

Terrazzo is oersterk, naadloos, waterdicht. Dit maakt Terrazzo uitermate geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers, toiletten of keukens. En ook buiten staat Terrazzo zijn mannetje, als terrasvloer bijvoorbeeld. Of als bankje in een tuin of openbare ruimte. Al is Terrazzo eeuwenoud, het blijft een trendy product.

Het woord Terrazzo is in Nederland redelijk ingeburgerd, maar wordt ook nog wel eens verward met de term granito. Terrazzokorrels zijn van marmer en kalksteen, terwijl granietkorrels bestaan uit gebroken natuurgraniet. Terrazzowerk is een oud ambacht: het inwalsen en schuren van terrazzo is een vak apart. Het product biedt veel mogelijkheden: van badkamervloer tot aanrechtblad of kunstobject. Zowel voor particuliere woningen als zakelijke en industriële toepassingen is terrazzo een tijdloze eyecatcher.

Terrazzovloer

Als u een vloer zoekt om trots op te zijn is een terrazzovloer een goede keuze. Laat deze maken door een terrazzieri met liefde voor hun vak, want het is echt ambachtelijk vakwerk. Er kan gevarieerd worden met vormen en kleuren. De toepassing is daardoor van een goedkope terrasbedekking steeds meer gegroeid naar een decoratieve, duurzame vloer, zoals de mozaïeken uit de oudheid. Het zogenaamde Venetiaanse terrazzo kenmerkt zich door het gebruik van grote stukken marmer en natuurstenen. Ook deze vorm wordt tegenwoordig in een moderne variant weer toegepast. Het voordeel van een Terrazzovloer is dat deze uitermate stoot- en krasvast is.

‘Oude’ Terrazzo herstellen

Na jarenlang gebruik kan Terrazzo krassen, vlekken, beschadigingen of glansverlies hebben. Dan kan er herstellend onderhoud of renovatie worden uitgevoerd, zodat de Terrazzo weer in ere wordt hersteld. Hoe ouder de vloer, hoe beter deze zich vaak laat polijsten. Er zijn een aantal bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het reinigen, schuren, slijpen en polijsten van Terrazzovloeren. Deze bedrijven gebruiken specifieke slijpmachines om het mooiste resultaat te bewerkstelligen. Lees er meer over op onze pagina over Onderhoud van Terrazzo.

Vloerverwarming en Terrazzo

Het toepassen van vloerverwarming in een Terrazzovloer is mogelijk, maar een vloer is uiteraard geen radiator. Scheurvorming is wel een groot risico en er zijn geen garanties dat die niet optreden. Het welslagen van een verwarmde vloer vereist een strenge en goed gecoördineerde samenwerking tussen de verschillende betrokken vakmensen; namelijk de installateur van de verwarming, het terrazzobedrijf, de architect of de ontwerper en het bouwbedrijf. Lees ook over de technische aspecten inzake Terrazzo.

Aanrechtbladen

Terrazzo wordt ook gebruikt om aanrechtbladen van te maken. Het is uitermate stoot- en krasvast. Het materiaal blijft enigszins poreus waardoor bijvoorbeeld wijnvlekken relatief snel moeten worden verwijderd. Breukgevaar kan worden voorkomen door toepassing van wapeningsstaal en door bij het ontwerp niet te dunne stroken toe te passen. De dikte van een Terrazzoblad kan variëren vanaf 3 cm tot wel 8 cm dik.

Prefab Terrazzo werkblad

Het bekendst is het geprefabriceerde Terrazzo aanrechtblad dat, nadat het is vervaardigd, naar de woning wordt vervoerd en op de aldaar geplaatste keukenkasten wordt geplaatst. Door de constructie van de meeste keukens is een stenen blad over het algemeen geen probleem. De aanrechtbladen zijn in praktisch elke vorm en afmeting te vervaardigen zolang ze maar vervoerd kunnen worden en de minimaal vereiste dikte kan worden gemaakt. Prefab aanrechtbladen zijn veelal 4-5 cm dik.

In het werk vervaardigd Terrazzoblad

Een Terrazzo aanrechtblad kan ook direct in de woning worden vervaardigd. Omdat er bij Terrazzo sprake is van een flinke periode waarin het uithardingsproces dient plaats te vinden, geeft dit in bestaande woningen de nodige overlast omdat het aanrecht in die periode niet gebruikt kan worden. Maar het blad is dan wel helemaal naar wens vorm te geven. Eigenlijk zijn er aan in het werk gemaakte bladen geen beperkingen. Er zijn voorbeelden van bladen van 7 meter lengte. De kans op scheurvorming is bij lange bladen overigens wel groter. Het is hoe dan ook een uniek product dat door de kleurkeuze, vorm, plaats en keuze van de spoelbak, kookplaat enzovoorts voor een belangrijke mate de uitstraling van de keuken bepaalt. Ook wandplinten, een waterrand en het juiste afschot bezorgen u veel gemak.

Afschot en waterkering

Afschot in een aanrechtblad wil zeggen dat aan weerszijden, of aan 1 kant, het blad afloopt naar de spoelbak. Zo loopt het druipwater niet op de grond. Afschot wordt gemaakt in combinatie met een waterkering.

Mozaïek

Een van de bekendste mogelijkheden is de toepassing van Mozaïek. Het kan gaan om een randje van vierkante blokjes om een Terrazzovloer te omlijsten, tot een gecompliceerde "tekening". Het leggen van mozaïek is een arbeidsintensieve bezigheid. Een mozaïek is een figuur van aan elkaar gelegde, met de hand gekapte kleine stukjes steen. De steentjes worden op zijn plaats gehouden door een lijmachtige cementsoort. Mozaïeken kunnen worden gemaakt uit stukjes marmer, kiezel of keien. Voor bonte, frisse kleuren wordt gebruik gemaakt van smalti. Dit is een speciaal voor mozaïek vervaardigde harde glassoort en daarom in heel veel kleuren verkrijgbaar. Zowel een eenvoudige mozaïekrand als een bijzonder patroon of figuur geeft een verbluffend mooi resultaat.

Foto: Graniet- en cementvloerenbedrijf Pippolo
Foto: Graniet- en cementvloerenbedrijf Pippolo

Patronen

Patronen in Terrazzo zijn geen probleem. De vakman maakt ze voor u door verschillende kleuren naast elkaar te gebruiken, of te variëren met de korrelgrootte. Door het gebruik van verschillende kleuren en materiaalsoorten van zowel de toegepaste marmer of andere steentjes en cement kunnen aparte effecten met terrazzo worden bereikt.

Betonnen aanrechtblad

Een aanrechtblad van beton bestaat uit cement en, indien gewenst, toevoegingen waardoor het werkblad een speciale uitstraling krijgt. Betonnen aanrechtbladen zijn hard, hittebestendig en slijtvast. Afhankelijk van de afwerking kan een betonnen werkblad zeer glad zijn. De afwerking van een ter plekke gestort blad toont vegen van de spaan, is niet spiegelglad en daarom een echt eigentijds en stoer werkblad.

Kleine Terrazzo-objecten

U kunt het zo gek niet bedenken of allerhande objecten en kunstwerken kunnen van fraai beton of terrazzo worden vervaardigd. Denk aan vensterbanken, achterwanden, douchebakken, traptreden, hekwerken, balusters en zelfs haardplaten. Vraag een Afbouwbedrijf om advies en een ontwerp.

Straatmeubilair

Terrazzo laat zich in allerlei vormen gieten en is daarom populair onder beeldende kunstenaars en vormgevers. Terrazzo buiten banken, tafels, beelden, vazen en fonteinen; alles is mogelijk. Zelfs topkwaliteit geluidsboxen worden van terrazzo gemaakt.

Terrazzo reparatie/restauratie

Een oude terrazzovloer een nieuw leven geven? Dat kan heel goed! Beschadigingen worden hersteld en het gehele terrazzowerk wordt bewerkt: schuren, zoeten, fijnzoeten, micropolijsten, polijsten, kristalliseren, reinigen, borstelen, impregneren, coaten, repareren, renoveren of restaureren, afhankelijk van hetgeen nodig is de terrazzo in ere te herstellen. Voor het renoveren, onderhouden en restaureren van natuurstenen vloeren, wanden en trappen moet u bij afbouwbedrijven zijn.

Kunst in Terrazzo

In vooral de monumentale kunst wordt steeds meer gebruik gemaakt van Terrazzo. Behalve de vormvrijheid spelen de mogelijkheden met kleuren, tinten en texturen van dit materiaal een grote rol. Ook voor buitenexposities is Terrazzo uitermate geschikt. Bepaalde ontwerpen vormen voor de vakman overigens wel een interessante vaktechnische uitdaging. Er zijn al heel wat Terrazzo objecten die als kunstuiting het straatbeeld sieren. Ook muurbekledende Terrazzopanelen zijn mogelijk.

Kijk ook op onze website over Terrazzo: www.terrazzonet.nl