Het Woononderzoek is een belangrijke pijler voor het woonbeleid van de overheid. Voor het WoON 2024 zijn meer dan 41.000 personen bevraagd. De uitkomsten zijn ook voor veel lokale partijen op de woningmarkt een belangrijke bron van informatie over de woonsituatie en woonwensen van huishoudens.
Belangrijkste uitkomsten
- Huurders besteden 34,4% van hun besteedbaar inkomen aan woonuitgaven (netto woonquote).
- 1,8 miljoen zelfstandig wonende huishoudens zijn in de komende twee jaar actief op zoek naar een woning.
- 84% van de inwoners van Nederland is (zeer) tevreden met hun woning. Eigenaar-bewoners (93%) zijn meer tevreden over hun woning dan huurders (68%).
- Vier op de tien huishoudens is alleenstaand. Door de vergrijzing en de individualisering in de samenleving neemt het aantal kleine huishoudens toe.
- Ten opzichte van 2021 is het aantal huishoudens in huurwoningen in het middenhuursegment en het dure huursegment met tweederde toegenomen.
- De huizenprijzen zijn hard gestegen. In 2024 (waardepeildatum 1-1-2023) had meer dan de helft van de koopwoningen een WOZ-waarde boven de betaalbaarheidsgrens van € 390.000 (2024 ).
- Huishoudens in een koopwoning verhuizen minder door de schaarste op de woningmarkt, door de stijging van de huizenprijzen, hypotheekrente én bijkomende woonuitgaven.
- Verreweg de meeste huishoudens zijn in staat hun woning aangenaam warm te krijgen, maar door de opwarming van het klimaat neemt het aantal huishoudens dat hun woning niet aangenaam koel kan krijgen toe.
- Eén op de vijf huishoudens heeft naar eigen zeggen last van vocht en/of schimmel in de woning. Dit percentage is aanmerkelijk toegenomen sinds het WoON 2021.
- De belangrijkste motivaties voor eigenaar-bewoners om hun woning te verduurzamen zijn ingegeven door geld en comfort. Vaak voert men werkzaamheden uit om geld te besparen (met name zonnepanelen en een warmtepomp) of om de woning comfortabeler te maken (isolatie van vloeren en muren).
- Ongeveer de helft tot driekwart van de woningeigenaren is bereid hun woning in de toekomst (verder) te verduurzamen.
Naast een landelijke publicatie en een samenvatting is er ook een dynamisch regionaal kernrapport samen te stellen. Op een speciale website zijn ook themadashboards gemaakt over onder meer woonbeleving en duurzaamheid. Bezoek de website.