Brief aan Minister Koolmees
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
12 december 2019

Wetsontwerp minimumbeloning en zelfstandigenverklaring

Als stichting AFNL-NOA hebben we minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dringend verzocht het wetsontwerp minimumbeloning en zelfstandigenverklaring terug te nemen en niet in te dienen in de Tweede Kamer. Met ons hebben vele belangenorganisaties tegen het voorstel geageerd. De voorstellen bieden namelijk geen oplossing voor de huidige zzp-problematiek.

Het kabinet vindt dat de huidige wetgeving voor zzp’ers en hun opdrachtgevers knelt. Daarom heeft minister Koolmees een wetsontwerp gepubliceerd, waarvan hij aangeeft dat hiermee deze partijen meer zekerheid krijgen over de kwalificatie van hun arbeidsrelatie én om schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te voorkomen. Ter bescherming van zzp’ers, die werkzaam zijn aan de onderkant van de arbeidsmarkt, wil de regering een generiek minimumtarief van € 16,- per uur introduceren. Dit moet armoedebestrijding voor zelfstandigen garanderen en het kostenverschil tussen zelfstandigen en werknemers verkleinen. Ook wil de minister een zelfstandigenverklaring invoeren. Deze wetgeving is in vormgeving én uitvoering zeer complex.

AFNL-NOA meent dat met dit voorstel opdrachtnemers en opdrachtgevers in onzekerheid blijven over de status van de arbeidsrelatie. Terwijl zelfstandige ondernemers worden opgezadeld met nodeloze verplichtingen en administratieve rompslomp! We denken dat er een groot risico ontstaat dat de focus alleen nog maar gericht is op de vraag of het minimumtarief is betaald en niet meer of er duidelijkheid is of het om een werknemer of een zelfstandige gaat. De voorstellen lijken voorbij te gaan aan de discussie over de wijze waarop de toekomstige arbeidsmarkt zou moeten worden ingericht.

We hebben de minister onze reactie op het wetsontwerp gestuurd en onderbouwd waarom dit voorstel voor de bouw onwerkbaar is. Download onze brief aan SZW.

Deel dit artikel: