Schuurmans Afbouwsystemen wint internationale Gypsum Trophy Grand Prix
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
16 december 2021

Weer dubbel prijs voor afbouwer uit Vught

Twee jaar geleden won Schuurmans Afbouwsystemen de nationale editie van de Gyproc Trophy. Destijds in de algemene categorie en de categorie ‘Non-residential’ met de projecten Pontsteiger en Raadhuishotel, beiden in Amsterdam. Schuurmans plaatste zich daarmee voor de internationale editie, waar maar liefst 74 inzendingen uit 32 landen aan meededen. En won glorieus.

De 12e editie van de Internationale Gyproc Trophy zou oorspronkelijk plaatsvinden in april 2020. De coronapandemie zorgde enkele keren voor uitstel, maar vorige maand was het dan toch echt zover en vond de uitreiking plaats via een live online uitzending. De ingezonden projecten, die waren ingedeeld in zes categorieën, gaven stuk voor stuk blijk van groot vakmanschap en dienen als inspiratie voor de gehele gipsindustrie. De 9-koppige internationale jury beloonde het project Raadhuishotel met een tweede prijs in de categorie ‘Non-residential’ (utiliteitsbouw). “Een geweldige waardering voor het vakwerk dat we daar hebben geleverd”, glundert directeur Jan van Acquoy. Want de verbouwing van het voormalige Amsterdamse Stadsarchief tot luxe hotel was niet zomaar een klus. “Aangezien het om een renovatie ging, had de architect nagenoeg geen detailmaatvoering kunnen verzorgen. Voor het grootste deel van de werkzaamheden hebben we dat zelf uitgedokterd en verzorgd. Dat vergde veel improvisatie van onze mensen.” 

Het Raadhuishotel (Pestana Riverside Amsterdam) won de 2e prijs in de categorie Non-Residential
Het Raadhuishotel (Pestana Riverside Amsterdam) won de 2e prijs in de categorie Non-Residential
“De architect had nagenoeg geen detailmaatvoering kunnen verzorgen. Dat hebben we voor het grootste deel van de werkzaamheden zelf uitgedokterd en verzorgd. Dat vergde veel improvisatie van onze mensen”
“De architect had nagenoeg geen detailmaatvoering kunnen verzorgen. Dat hebben we voor het grootste deel van de werkzaamheden zelf uitgedokterd en verzorgd. Dat vergde veel improvisatie van onze mensen”

Oude spanten

De vaklieden van Schuurmans Afbouwsystemen moesten tussen “een kluwen van oude, bestaande en blijvende houtverbindingen en spanten” aan het werk. Van Acquoy: “De indrukwekkende oude kap is hoogwaardig van binnenuit geïsoleerd en alle wanden staan willekeurig gepositioneerd in de ruimte. Alle gipsbeplating en metal-studconstructies zijn passend gemaakt op al die unieke en niet maatvaste houten spanten. Met een laser kun je in deze ruimtes niets; daarom is met ouderwetse waterpas, potlood en duimstok en met vooraf gemaakte mallen gewerkt. Op die wijze hebben we op plaatsen de vorm van de bestaande constructie gevolgd.” Schuurmans heeft de gipskartonbeplating tot helemaal in de nok van de spanten afgewerkt in niveau B. Alle in het zicht blijvende houten spantdelen waren vooraf volledig voorzien van tape en folie om smet te voorkomen. Van Acquoy: “Stel je voor: onze mensen, zittend op de oude spanten met een emmer en spaan. Dat zie je niet vaak meer tegenwoordig.” Juist dat toegepaste vakmanschap werd door de internationale jury hoog gewaardeerd en bezorgde Schuurmans de tweede prijs.

Pontsteiger

Even leek het erop alsof het Nederlandse succes daarbij zou blijven. Maar Saint-Gobain reikte ook nog de ‘Grand Prix’ uit. En Schuurmans Afbouwsystemen mocht die categorieën overstijgende prijs - voor het bedrijf dat wordt gezien als de ‘overall’ winnaar van de International Gypsum Trophy - ook mee naar Vught nemen. Schuurmans is daarmee niet alleen de grote winnaar van de twaalfde Saint-Gobain International Gypsum Trophy, maar levert ook een unieke prestatie: hoewel het niet de eerste keer is dat een Nederlandse afbouwer de Grand Prix wint, ging nog nooit een bedrijf met twee prijzen naar huis. “Een geweldige eer natuurlijk. Dat zag ik niet aankomen”, zegt Van Acquoy. “En een enorm compliment voor ons bedrijf en in het bijzonder voor al onze medewerkers, onderaannemers en leveranciers.” Schuurmans won de ‘Grand Prix’ met de afbouw van 66 luxe appartementen in het prestigieuze Pontsteigergebouw in Amsterdam. Het ging om woningen met een vloeroppervlak van 140m2 tot ruim 400m2 die volledig ‘gevuld’ moesten worden met metal stud wanden en -plafonds. Geen woning was hetzelfde en de afwerking moest van het allerhoogste niveau zijn. De nieuwe bewoners hadden bovendien de vreemdste wensen. En Schuurmans moest ook nog allerlei uitdagingen overwinnen. De afbouwer moest just in time plannen, omdat er op een bepaald moment geen kranen en liften meer beschikbaar waren. In de eindfase van de bouw was het onderste deel van de flat namelijk al bewoond. Schuurmans maakte daarop gebruik van tijdelijke hijsgaten om alle materiaal op tijd op de juiste plek te krijgen. Ieder appartement is volledig in BIM uitgewerkt, waardoor elk van de 66 high-end koopappartementen in de bovenste woonlagen uniek is. Door de slimme BIM werkvoorbereiding was bovendien uiteindelijk slechts de helft van de geplande mankracht nodig. 

Pontsteiger Amsterdam
Pontsteiger Amsterdam
Het team van Schuurmans Afbouwsystemen B.V. (v.l.n.r. Xander Pijnakker, Jan van Acquoy en Rob Roding) is dolblij met het winnen van de Grand Prix en de 2e prijs bij de Internationale Gyproc Trophy 2021.
Het team van Schuurmans Afbouwsystemen B.V. (v.l.n.r. Xander Pijnakker, Jan van Acquoy en Rob Roding) is dolblij met het winnen van de Grand Prix en de 2e prijs bij de Internationale Gyproc Trophy 2021.

Akoestische ontkoppeling

Belangrijk onderdeel van de hoge jury-beoordeling was de akoestische ontkoppeling van de hoofddraagconstructie van het gebouw, met zijn typerende dwarsbalken. Van Acquoy: “De spanten zijn eerst uitgevuld met 25 mm dikke GlasRoc stroken die op de spanten zijn geschoten. Daarna hebben we gezorgd voor de complexe maatvoering die vooraf ging aan het plaatsen en uitlijnen van de metal-studprofielen in verticale, horizontale en diagonale richting. In diverse woningen staan de diagonale spanten als een kaartenhuis aaneengeschakeld en zijn als zodanig in één strakke lijn ingepakt.”

Het Pontsteigergebouw was bovendien een van de eerste grote woningbouwprojecten waar Gyproc HABITO binnenwanden zijn toegepast, omdat Schuurmans de opdrachtgever kon overtuigen van de meerwaarde voor de bewoners van de destijds net geïntroduceerde HABITO-wanden. “Dat had nog flink wat voeten in de aarde”, vertelt Van Aquoy. “We moesten niet alleen de hoofdaannemer overtuigen, maar ook de toekomstige bewoners. In de modelwoning op de bouwplaats hebben we daarom een woningscheidende wand gemonteerd met een dubbele Habito plaat en daaraan hebben we een speciale ‘Schuurmans-Habito-stoel’ zichtbaar met vier schroeven opgehangen. We lieten dan één of meerdere mensen op die stoel plaatsnemen en konden zo aantonen hoe sterk die wanden waren.” De internationale jury waardeerde de passie en de betrokkenheid waarmee Schuurmans het project wist af te ronden met de hoogste score. Waarmee Schuurmans Afbouwsystemen zich de komende twee jaar de beste afbouwer ter wereld mag noemen. 

Deel dit artikel: