Handreiking Eerste Hulp Bij Netcongestie
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
22 mei 2024

Wat te doen bij netcongestie

Op steeds meer locaties in Nederland zit het elektriciteitsnet vol. De kans dat je als ondernemer geconfronteerd bent - of wordt - met netcongestie wordt steeds groter. Er is een handreiking gemaakt waarin je handvatten krijgt wat je kunt doen.

Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet de maximale capaciteit bereikt. Hierdoor ontstaat als het ware file op het net. Elektriciteit om te groeien, verduurzamen of een nieuw bedrijf te starten wordt dan heel moeilijk. We zullen hiervoor in Nederland de energievoorziening anders moeten gaan organiseren.

Ondanks inspanningen van netbeheerders wordt netverzwaring en -uitbreiding op veel plekken pas rond 2030 en later verwacht. Als je als ondernemer goede plannen hebt, wil je daar natuurlijk helemaal niet op wachten. De praktische handreiking van het Gelders Energieakkoord biedt inzicht in wat nu nog wel kan. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen voor energiebesparing of het slimmer gebruiken van energie. Hierdoor kan je meer doen met de capaciteit die je nu al hebt. De focus ligt hierbij op maatregelen die in de praktijk bewezen zijn.

Download de Handreiking Eerste Hulp Bij Netcongestie

Deel dit artikel: