'Making the world a better home'
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
14 september 2022

Verduurzamen en circulair bouwen met Gyproc

'Making the world a better home', dat is het doel van Saint-Gobain. Bij dochteronderneming Gyproc Nederland vertaalt zich dat in de overtuiging dat er een essentiële bijdrage kan worden geleverd aan ieders welzijn door met passie een comfortabele, duurzame en gezonde leefomgeving te creëren. Op die manier wil Gyproc de referentie zijn op duurzaam en innovatief bouwen en beloven ze onder andere de impact op onze planeet te verbeteren. Er ligt dus een grote focus op verduurzamen binnen de organisatie van Gyproc Nederland. 

De focus op verduurzamen is ook terug te vinden in de gehele levenscyclus van hun gipsproducten. Vanaf delven van grondstoffen tot de sloop van een gebouw en terugwinning van gipsmateriaal. Hoe ze dat doen? Dat legt Gyproc graag uit:

In product: 'van grondstof tot gipsproduct'

Bij de productie van de gipsproducten maken ze uitsluitend gebruik van natuurgips en rookgas-ontzwavelingsgips. Beide gipssoorten bestaan uit dezelfde chemische samenstelling en zijn eeuwig recyclebaar zonder verlies van kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. 

  • Voor de gipskartonplaten van Gyproc wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van 100% gerecycled karton. 
  • Diverse gipskartonplaten bevatten gerecycled gipsmateriaal, zoals Gyproc Regips A. Deze gipskartonplaat bestaat gegarandeerd uit 30% gerecycled gipsmateriaal. 
  • Ze maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame verpakkingen. 

In fabriek: 'op de productielocatie in Kallo'

Bij de productie van de gipsproducten in de fabriek heeft Gyproc een constante focus op verduurzamen. Dit doen ze door:

  • De grondstof natuurgips aanvoeren over water. Hierdoor rijden er minder vrachtwagens en verminderen ze de CO2-uitstoot. 
  • Afval afkomstig van de productie wordt direct gerecycled en teruggebracht in het productieproces. 
  • Een windturbine aan te sluiten op het stroomnetwerk van de fabriek in Kallo én de warmtekrachtkoppeling. Hierdoor wekken ze 55% van de energiebehoefte in de fabriek op en zijn ze op weg om klimaatneutraal te worden.

Vanaf fabriek: 'levering naar Gyproc dealers en bouwplaatsen' 

Na de productie van de gipsproducten in de fabriek neemt Gyproc verschillende maatregelen om de toeleveringsketen duurzamer te maken. Onder andere door:

  • Een deel van het transport van de weg te verplaatsen naar het water, zowel binnenstedelijk als buiten de stad. Hiermee verminderen ze hun CO2-uitstoot én rijden er minder vrachtwagens op de snelweg.
  • Ze verbeteren constant de ladingsgraad én maken gebruik van route-optimalisatie. Hierdoor zijn er minder transportbewegingen nodig en stoten ze minder CO2 en stikstof uit.

Na gebruik: 'circulariteit waarborgen'

Verduurzamen betekent niet alleen investeren in duurzamere producten, productiemethodes of milieubewustere transportbewegingen. Gips kan namelijk zonder verlies van kwaliteit keer op keer gebruikt worden om nieuwe gipskartonplaten van te maken. Op het terrein van de Gyproc fabriek in Kallo (België) staat een recyclingsfabriek van New West Gypsum Recycling. De kringloop van gips wordt daarmee gesloten en de levensduur van het materiaal oneindig. Daarnaast:

  • Heeft Gyproc in 2021 een uniek ‘Modal Shift’ project gelanceerd om afgedankte gipsplaten via water te vervoeren naar de recyclingsfabriek. Doordat één schip 400 ton herbruikbaar gips kan vervoeren, halen ze in een klap zestien vrachtwagens van 24 ton van de weg. 
  • Zamelen ze middels het pallet retoursysteem gebruikte Europallets, gips(karton)plaatpallets en houten balken onder gipskartonplaten in om her te gebruiken.
  • Ontwikkelen ze nieuwe producten met circulariteit als een van de belangrijkste uitgangspunten. Dit doet Gyproc ook bij de ontwikkeling van nieuwe productiemethodes.

Benieuwd naar meer van de verduurzamingsmaatregelen van Gyproc? Kijk op www.gyproc.nl/verduurzamen.

Deel dit artikel: