1000,- euro scholingssubsidie
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 februari 2022

STAP subsidie

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Dit nieuwe STAP-budget vervangt de fiscale aftrekmogelijkheden van scholingskosten. De subsidie kan gebruikt worden voor het volgen van een Erkende training, cursus of opleiding. 

De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid wil dat werkenden en werkzoekenden zelf kunnen beslissen over hun ontwikkeling tijdens een loopbaan. Om- of bijscholing kan ervoor zorgen dat werknemers goed inzetbaar blijven, of dat werkzoekenden meer kans hebben om een andere baan te vinden. 

STAP-budget aanvragen

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werknemers het STAP-budget zelf aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Onder meer dat werknemers 18 jaar of ouder zijn en nog geen AOW ontvangen. Ook moet de te volgen training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

Aanvraagperiodes

Attendeer werknemers er op dat het STAP-budget tijdig moet worden aangevraagd. Er zijn in 2022 vijf periodes waarin subsidie kan worden aangevraagd. Als het potje voor de betreffende periode op is, moet gewacht worden tot een nieuwe aanvraagperiode. Deze starten op 1 maart, 1 mei, 1 juli, 1 september en 1 november.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Vanaf 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar. Hiervoor is het STAP-budget in de plaats gekomen. Op deze manier kunnen werkenden en werkzoekenden ook een cursus of opleiding volgen als ze daar zelf niet direct geld voor hebben. 

Deel dit artikel: