8% meer dan in 2018
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 april 2019

Recordaantal bedrijven bouwnijverheid

Op 1 januari 2019 bedroeg het aantal bedrijfsvestigingen in de bouwnijverheid bijna 182 duizend. Dat is bijna 8 procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal ooit gemeten. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste regionale cijfers over bedrijfsvestigingen.

De gespecialiseerde bouw zoals installatiebedrijven, timmerbedrijven, loodgieters, stukadoors en schilders kent de meeste bedrijfsvestigingen. Dat zijn er ruim 97.000. Het aantal vestigingen van bouwbedrijven is in 2018 met bijna 8 procent toegenomen. De meeste bedrijven kwamen erbij in de algemene bouw, elektrotechnische bouwinstallatie, timmerbedrijven, vloer- en wandafwerkingsbedrijven, grondverzetbedrijven, schilders- en glaszetbedrijven, metsel- en voegbedrijven, loodgieters- en fittersbedrijven en stukadoors. Vrijwel de gehele groei van vestigingen in de bouw was dankzij eenpersoonsbedrijven.

Waar zitten al die bouwbedrijven?

In Zuid-Holland zijn de meeste bedrijven in de bouwsector. Daar nam het aantal zowel absoluut als relatief het meest toe. In Den Haag is van alle gemeenten het grootste aantal bouwbedrijven gevestigd. Daar was in 2018 ook de toename het grootst. De gespecialiseerde bouw is relatief het sterkst vertegenwoordigd in Overijssel (60,3 procent van de vestigingen in de bouw), het minst in Zeeland (48,9 procent).

Bron: CBS