Uniek btw-id dat privacy beter borgt
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 oktober 2019

Nieuw btw-identificatienummer

De Belastingdienst is gestart met het verstrekken van nieuwe btw-identificatienummers aan eenmanszaken. Deze maand moeten zo’n 1.3 miljoen ondernemers hun nieuwe btw-id ontvangen.

In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Dit was helaas tot nu toe wel het geval. Bij eenmanszaken was het BSN een-op-een verwerkt in het btw-identificatienummer en dat is wel erg hacker- en fraudegevoelig. Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw burgerservicenummer. Door het nieuwe btw-id wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd.

Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat ondernemers voorbereidingen kunnen treffen. Denk aan het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder. Vanaf 1 januari 2020 moeten ook eenmanszaken het btw-id op facturen en hun website vermelden. Hiermee kunt u zich identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoet u dan aan de wettelijke eisen. U houdt uw huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Deel dit artikel: