Testers praktijkonderzoek winnen een exoskelet
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
02 december 2021

Exoskelet winnaars

De laatste testperiode van het praktijkonderzoek naar het exoskelet is afgerond. TNO, Knauf, NOA en vakbonden CNV en FNV Bouw onderzoeken al enige tijd of het gebruik van een arm-ondersteunend exoskelet kan bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van stukadoors, een verbetering van arbeidsomstandigheden en daarmee aan de aantrekkelijkheid van het prachtige stukadoorsvak. 

In totaal namen 45 stukadoors deel aan het praktijkonderzoek. De deelnemers werden verdeeld over drie testperiodes waarbij ze gedurende 6 weken het exoskelet gebruikten bij al hun dagelijkse werkzaamheden. Fantastisch natuurlijk, dat al deze stukadoors de moeite namen om het exoskelet dagelijks te testen en hun bevindingen te rapporteren. Binnenkort verwacht TNO de eerste resultaten van het onderzoek te kunnen leveren.

Onder de test stukadoors werden door Knauf twee exoskeletten verloot. Frank van der Mooren reikte de winnaars persoonlijk hun gewonnen prijs uit. NOA-stukadoor Giovanni Succu van Stucadoorsbedrijf Gio en ook winnaar Donny van Keeken waren erg blij met hun exoskelet.

Deel dit artikel: