Goed eerste kwartaal 2021
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
27 mei 2021

Bouw omzet stijgt 2,2%

De omzet in de totale bouwsector is in het eerste kwartaal van 2021 meer gestegen dan een jaar eerder: de omzet is 2,2% hoger. De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen was in het eerste kwartaal met bijna 3,6 miljard euro 22% hoger dan een jaar eerder. 

Het CBS meldt dit op basis van nieuwe cijfers. Het was even schrikken, want door de vorst in februari daalde de omzet in de eerste twee maanden van het jaar. Maart gaf echter een herstel en zelfs een omzetstijging van bijna 7%. 

Verschil in bedrijfsgrootte

Vooral kleine bouwbedrijven tot tien werkzame personen deden het goed. Zij zagen hun omzet gemiddeld met 5,7% toenemen. Voor bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw was het een stuk moeilijker; sommige hadden een kleine stijging, maar de meeste merkten een omzetdaling op. In het geheel deden middelgrote bedrijven het minder goed dan kleine mkb-bedrijven. 

Méér vergunningen

In het eerste kwartaal van 2021 werd voor de bouw van ruim 18 duizend woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 15% meer dan in het eerste kwartaal van 2020. Dit is het vijfde kwartaal op rij waarin het aantal vergunde nieuwbouwwoningen, in vergelijking met een jaar eerder, toeneemt.

Veel investeringen in bedrijfsgebouwen

De vergunde bouwsom voor bedrijfsgebouwen was met 1,8 miljard euro in het eerste kwartaal bijna 27% hoger dan een jaar eerder. Deze stijging werd voornamelijk veroorzaakt door de toegenomen bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen. Die was goed voor ruim 1,3 miljard euro, maar liefst 55% hoger dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam juist met 18% af.

Bron: CBS

Deel dit artikel: