Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft vrijwel alle aanbevelingen uit het adviesrapport STOER fase 1 overgenomen. Zolang dit onder haar politieke verantwoordelijkheid valt zal ze technische bouweisen gaan wijzigen, roept ze medeoverheden op om efficiënter om te gaan met lokale regelgeving rondom welstand en contracten, en wordt de milieuprestatie-eis gebouwen niet aangepast.
Adviescommissie STOER staat voor Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving. Mona Keijzer van VRO (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) riep de onafhankelijke adviesgroep zelf in het leven. In een brief aan de Tweede Kamer gaf Keijzer haar reactie op de aanbevelingen van de adviesgroep STOER om sneller, meer woningen te realiseren tegen lagere kosten: “De woningnood is hoog en we moeten sneller, meer, goedkopere woningen bouwen. We hebben ons hierbij te houden aan vele regels die leiden tot vertraging, hogere kosten en onzekerheden. Dit STOER-advies is helder: die regels zijn allemaal met de beste bedoelingen gemaakt, maar juist de stapeling hiervan zit de woningbouw in de weg. Daarom pas ik de eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zo snel mogelijk aan en vraag ik bouwers en ontwikkelaars om ongeoorloofde lokale bouweisen te melden, zodat ik hiertegen kan optreden.”
De demissionair minister wil zo snel mogelijk technische bouweisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving aanpassen. Het gaat onder meer om het verlagen van de plafond- en deurhoogtes, het gebruik van steilere trappen toe te staan en het versoepelen van interne geluidseisen.
Een andere belangrijke constatering is dat er geen lokale eisen bovenop het Bbl zijn toegestaan. De minister roept bouwers en ontwikkelaars op om extra lokale eisen te melden aan de versnellingstafels. Verder wordt de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor woningen niet ingevoerd. In plaats daarvan bereidt de minister de bouwsector voor op de whole life cycle global warming potential (wlc-gwp). Dit is de nieuwe Europese eis voor broeikasgasemissies waar de bouw en het gebruik van woningen aan moet voldoen.
Ook riep de minister gemeenten op om snellere en efficiëntere welstandstoetsing te doen en bij grondbeleid gebruik te maken van modelovereenkomsten tussen gemeenten en grondeigenaren. Andere adviezen die worden overgenomen liggen op het terrein van netcongestie en bezwaar en beroep waarbij de behandeltijd wordt ingekort. Zo kan versnelling van procedures gerealiseerd worden door het effectiever gebruik maken van wettelijke mogelijkheden.
Er kwamen direct veel reacties op het advies en de voorgestelde wijzigingen. Er wordt eenzijdig gekeken naar versnelling, wordt meermaals geschreven. Ook zou er te weinig visie zijn waardoor er geen langetermijn oplossingen worden geboden. Het commentaar weerhoudt Keijzer niet om de wijzigingen van het Bbl volgend jaar door te voeren. Op korte termijn overhandigt de adviesgroep STOER het eindrapport. Het concept eindrapport is al wel te downloaden.