Waarop letten bij btw-aangifte

Doet u zelf uw btw-aangifte? Dan zijn er een aantal zaken waar u alert op moet zijn. Want de Belastingdienst is dol op regels, en nog doller op uitzonderingen op die regels, zo lijkt het wel eens? Daarom een paar aandachtspunten voor de aangifte van de omzetbelasting.

Doe uw btw-aangifte op tijd

Vooral voor ondernemers, die elk kwartaal btw-aangifte doen, kan het handig zijn om een app te installeren die u alarmeert als het weer tijd is voor de btw-aangifte. Want als u het vergeet, is de Belastingdienst niet mild! Meestal is de Belastingdienst nog zeven dagen vriendelijk. Daarna volgt onherroepelijk een boete: 3 procent van het aangiftebedrag, met een minimum van € 50,- en een maximum van € 5.278,-. Noteer dus in uw agenda, dat over januari, februari en maart u vóór 30 april aangifte doet, over april, mei en juni vóór 31 juli, over juli, augustus en september vóór 31 oktober en over oktober, november en december vóór 31 januari het jaar erop.

De factuurdatum telt

Btw-aangifte doet u over alle facturen die in de betreffende periode zijn gemaakt. Let erop dat het niet uitmaakt wanneer de factuur wordt betaald.

Btw van zakelijke etentjes mag niet worden ingediend

In algemene zin geldt dat u als ondernemer btw mag aftrekken. Maar niet van eten of drinken! Gaat u op een zakelijke reis, dan mag u de btw van uw hotelovernachting wel aftrekken, maar de kosten van het diner, mogelijk in hetzelfde hotel, niet. Overigens zijn de kosten van zakelijke reizen sowieso maar deels aftrekbaar, dus let op.

Geen bon, geen btw-aftrek

Zakelijke kosten, waarvan u geen (foto van) het bonnetje heeft? Helaas, de Belastingdienst gaat daar niet mee akkoord. Geen bon is geen btw-aftrek. Daar zijn ze heel stellig in.

Bron: MKB Servicedesk