Een terrazzo aanrechtblad kan op twee verschillende manieren gemaakt worden: met ‘het gezicht’ naar boven (de traditionele manier) en met ‘het gezicht’ naar beneden.
De vaklieden die de traditionele manier nog beheersen, worden steeds schaarser. Groot voordeel van deze techniek is dat het aanrechtblad op de bouwplaats gestort kan worden. Maakt men het aanrecht met ‘het gezicht’ naar onderen, dan zal deze doorgaans in de werkplaats worden gemaakt. De mal is dan van groot belang.
Het is belangrijk met meerdere korrelgroottes te werken. Er moet korrelopbouw zijn. Een samenstelling van no 0 en/of 00 is ‘not done’. In dat geval moet namelijk zoveel cement worden toegevoegd, dat de specie te vet wordt. Hierdoor ontstaan waarschijnlijk haar- en krimpscheuren.
Voor een goede samenstelling van de terrazzo-toplaag zijn dus meerdere korrelgroftes nodig. Een vuistregel voor de samenstelling is: 0/3 mm - 3/7 mm - 7/15 mm - 15/30 mm en grover zand, of marmerzand, 00 - 01 - II en grover. Maakt men het blad op de traditionele manier, dan kan men hoogstens tot II zandgrofte gaan. Omdat de groftes van leverancier tot leverancier kunnen verschillen, dient volgende samenstelling in volumedelen uitsluitend als voorbeeld: