Innovatie is de weg naar kwaliteit
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Tips om te innoveren

Een vloer is een vloer, een plafond een plafond. Nou ja, zo simpel is het niet, want elk project is anders en er zijn tal van mogelijkheden. Toch zijn technieken en materialen niet continu aan verandering onderhevig. In de afbouwsectoren zijn we niet alle dagen bezig met innoveren. Dat is eigenlijk wel zonde, want innovatie kan al op kleine schaal succesvol zijn. We geven vijf praktische tips om vandaag nog te gaan innoveren:

1. Luister

Klanten denken vaak niet na over mogelijke beperkingen, bij de juiste vragen benoemen ze precies wat ze graag als eindresultaat zien. Daarbij kom je soms tot nieuwe inzichten, waar je zelf nog niet aan had gedacht. Verkoop niet te snel ‘nee’, maar ga actief op zoek. Buiten je eigen branche kan de oplossing voorhanden liggen.

2. Zoek alternatieven

Daag jezelf uit om door te denken over bestaande processen en werkwijzen. “Zo doen we het altijd” is geen goede reden om het zo te blijven doen. Brainstorm eens met alle medewerkers, of collega ondernemers als je alleen bent. Je komt dan echt tot verrassende ideeën!

3. Denk klein

Iets hoeft niet nieuw te zijn voor de wereld, zolang het maar nieuw is voor jouw bedrijf. Om te innoveren hoef je geen gigantische veranderingen door te voeren en je hele bedrijf op z’n kop te zetten. Zoek vernieuwing in kleine dingen. Dat houdt het behapbaar en leuk om daadwerkelijk te doen in plaats van er over te denken.

4. Kijk om je heen…

Robotisering, 3D-printing: de wereld verandert in een rap tempo. Hou technologische ontwikkelingen in de gaten. Door je open te stellen voor veranderingen, verandert ook je manier van denken. Hierdoor zie je misschien ineens een ontwikkeling of techniek die wat voor jouw bedrijf kan betekenen. Kijk daarom goed om je heen.

5. Werk slimmer

Om te innoveren hoef je niet iets nieuws uit te vinden. Lean gaan werken betekent ook dat je innoveert. Zo ook actief maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar ga je slimmer door werken.