Mooie foto’s maken met je smartphone

Wist je dat je met een paar handige instellingen en een app met je smartphone professionele foto’s kunt schieten. Omdat je je mobiel altijd bij de hand hebt, maak je snel een foto van een eindresultaat of juist een voor én na foto. We geven een aantal praktische tips.

Wist je dat je met een paar handige instellingen en een app met je smartphone professionele foto’s kunt schieten. Omdat je je mobiel altijd bij de hand hebt, maak je snel een foto van een eindresultaat of juist een voor én na foto. We geven een aantal praktische tips.

Tip 1: Schone lens

Wil je professionele foto’s met je mobieltje maken? Dan is het belangrijk om voor het fotograferen je lens schoon te maken. Een stoffige lens is altijd zichtbaar op de foto. Ondanks de app, waar je het één en ander mee kunt herstellen, is het beter om dit te voorkomen. Zet ook altijd je flits uit! 

Tip 2: Raster

Zet bij de camera-instellingen van je smartphone je raster/richtlijn aan. Bij IOS zit dit onder instellingen, foto’s en camera, bij Android kun je dit bij camera-settings doen. Het raster kun je gebruiken om gebouwen en/of de horizon recht te fotograferen.  

Tip 3: Derdenregel 

Gebruik de “Derdenregel” voor betere composities. Ook dit is een camera-instelling op je mobiel. De “regel van derden” verdeelt je beeldzoeker in negen vlakken. Het raster bestaat uit twee verticale en twee horizontale lijnen, ieder op 1/3 deel. Wanneer je de compositie bepaalt terwijl je door de beeldzoeker kijkt, moet je de hoofdonderwerpen ongeveer op één van de kruispunten plaatsen: De horizon plaats je op één van de horizontale lijnen, afhankelijk van waar je de nadruk op wilt leggen. Een foto met de horizon precies in het midden is meestal erg saai. Je hoofdonderwerp plaats je daarom op een kruispunt en je andere onderwerpen zoveel mogelijk op de andere kruisingen. 

Tip 4: Scherpstellen

Eén van de meeste gemaakte fouten is een onscherpe foto. Niet de camera, maar jij moet scherpstellen! Maar hoe doe je dat? Bepaal met je vinger op het scherm welk aspect je scherp wilt stellen, creëer een minimale focus afstand en zoek naar contrast. Je kunt met je smartphone heel goed een mooi voorwerp of detail van heel dichtbij fotograferen, dan wordt de achtergrond automatisch onscherp en ligt de focus meteen bij het aspect wat je onder de aandacht wilt brengen.   

Tip 5: Belichting

Check altijd je belichting. Zijn er geen overbelichte stukken in je foto? Fotografeer je niet tegen het licht in? Door op het kader van scherpstellen met je vinger op je beeldscherm te tikken, komt er een zonnetje tevoorschijn. Door deze omhoog of omlaag te schuiven kun je het beeld helderder of donkerder maken.  

Tip 6: Zoomen

Zoomen doe je niet met je camera, maar met je benen! Dus niet inzoomen, maar dichterbij je te fotograferen object gaan staan.  

Tip 7: Benut strijklicht

Je kunt foto’s voor verschillende doeleinden gebruiken. Denk aan social media, je website, drukwerk, een offerte of een juridisch geschil. Voordat je foto’s maakt denk je na wat je wilt laten zien, om daarvoor het juiste object te fotograferen. Gebruik een bouwlamp om een mooi detail van je eindproduct op de foto te krijgen. Nu maak je dus juist gebruik van strijklicht. 

Meest gemaakte fotografie fouten

  • Rare of drukke achtergrond
  • “Scheve” foto
  • Gek afgesneden beeld
  • Over- of onderbelichte objecten
  • Onscherpe foto’s
  • Te ruim kader

Snapseed: een gratis superapp!

Eigenlijk wordt elke foto, van een professionele fotograaf voor publicatie verwerkt Waarom zou je jouw eigen foto’s met je smartphone niet mooier maken? Hiervoor kun je de app Snapseed downloaden via de app store of play store. Om een foto te bewerken, is het belangrijk de volgende stappen uit te voeren:

  1. Als de foto scheef is, kun je deze rechtzetten met de tool ‘transformeren’
  2. Als er lege ruimte in de foto is, gebruik je de tool ‘bijsnijden’ om het object in de foto wat naar voren te halen
  3. Pas vervolgens het licht, de kleur en het contrast aan via de tool ‘afstellen’
  4. Gebruik eventueel de tool ‘filter’. Er zijn diverse mogelijkheden. Mocht je het focuseffect gebruiken, zorg dan dat de vervagingssterke ongeveer 70 is.
  5. Als laatste gebruik je de tool ‘details’ om de foto aan te scherpen, maar ga nooit hoger dan 10-15. Ook kun je hier de structuur nog een beetje aanscherpen. 
  6. De foto is nu gereed. Kies vervolgens opslaan en plaats hem op de gewenste media.