Onderzoeksresultaten met koolstofwapening en wedi-platen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Lichtgewicht terrazzo

Terrazzo aanrechtbladen zijn gewilde artikelen. Logisch, want het vakwerk is prachtig en duurzaam. Traditioneel terrazzo heeft alleen een behoorlijk gewicht, dus is er alweer heel wat jaren geleden door het TBA onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van lichtgewicht terrazzo. 

Een traditioneel vervaardigd terrazzo aanrechtblad van 2 meter lengte en 60 cm diepte en 5cm dikte leert met een eenvoudig rekensommetje dat deze bij een soortelijke massa van 2000 kg/m³ al gauw 120 kg weegt. Hierbij is dan rekening gehouden met de aanwezigheid van een sparing voor een spoelbak.

Vanzelfsprekend was de doelstelling van het onderzoek van de technisch adviseurs van Technisch Bureau Afbouw om te komen tot lichtere terrazzo aanrechtbladen. Hierbij waren echter wel een aantal randvoorwaarden van toepassing:

  1. Het blad moet er voor de consument precies hetzelfde uitzien als het traditionele blad.
  2. Het blad moet dezelfde gebruiksbelasting kunnen weerstaan als het traditionele blad.
  3. Het blad moet aanzienlijk lichter zijn dan tot nog toe te doen gebruikelijk.

In onderstaande downloads zijn de resultaten van dit onderzoek te bekijken:

Al met al is vast komen te staan dat de geteste lichtgewicht bladen ruimschoots voldoen aan de eisen van de praktijk. Door andere dimensionering van de bladen, zal de gewichtsbesparing nog groter kunnen zijn dan in dit onderzoek al bereikt. Daarnaast is dit natuurlijk maar één wijze van uitvoering, en kan eenieder zelf nog eens proberen een andere tussenlaagsamenstelling toe te passen. Het TBA concludeerde in elk geval dat Terrazzo, het oudste afbouwproduct van allemaal, nog volop innovatieve mogelijkheden kent.