7 tips om te voorkomen dat je phishing slachtoffer wordt
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Herken een phishing mail

Helaas zijn mensen de zwakste schakel in de beveiliging van een bedrijf. Via zogenoemde phishing mail proberen cybercriminelen gegevens te verkrijgen. Met als einddoel: geld. Maar hoe voorkom je dat jij of je medewerkers slachtoffer worden?

Criminelen proberen je met een phishing mail naar een valse website te lokken. Deze mails worden steeds beter, hoewel er ook nog steeds veel troep verstuurd wordt. Blijf zelf alert en hou ook elkaar scherp, want zelfs op ‘slechte phishing mails’ wordt geklikt. De volgende aandachtspunten kunnen je helpen om je niet voor de gek te laten houden.

Wie is de afzender?

Check altijd het e-mailadres. Zit er een spelfout in, of lijkt het heel veel op de naam van een grote partij waar je wel eens mail van kunt ontvangen? Niet openen. Cybercriminelen worden steeds slimmer, maar er zijn er ook nog genoeg die met @gmail of @outlook mailen. Er is ook een email-spoofing techniek, waardoor het lijkt alsof de mail vanuit een officiële instantie of persoon is verstuurd. Je moet dus op meer zaken letten.

Wat is het onderwerp?

Cybercriminelen gebruiken vaak een opvallende boodschap om je aandacht te trekken. “Je rekening wordt geblokkeerd” of “nieuwe bankpas” gebruiken ze graag. Of er word je gevraagd NU te reageren.

Kent de verzender jouw naam?

Phishing mails beginnen vaak met een algemene aanhef. Maar ook hier worden cybercriminelen beter in, dus hou er rekening mee dat jouw naam al gekoppeld is aan je e-mailadres.

Zie je taalfouten?

Van professionele organisaties mag je verwachten dat je mails krijgt zonder storende taalfouten. Maar ook vreemde zinsopbouw en gebrekkige formuleringen kunnen een belletje bij je laten rinkelen. Sommige cybercriminelen beheersen echter prima de taal, dus let op meerdere factoren.

Klik niet op een link

Denk je dat er niets aan de hand is, maar voel je toch een lichte twijfel? Niet klikken. De meeste mailprogramma’s laten het volledige webadres zien als je voorzichtig met je muis over de button of link gaat. Bekijk dan de domeinnaam en controleer op internet of het een echte websitepagina is. Dat kan allemaal zonder op de link te klikken.

Open niet de bijlage

Cybercriminelen zijn er dol op om bijlagen mee te sturen. Zeker bijlagen met de naam factuur doen het goed. Controleer de mail eerst op veiligheid alvorens je een bijlage opent. Hierin kan malware of een virus zijn verstopt. Heb je wél een bijlage gedownload? Twijfel niet en geef het meteen door aan de verantwoordelijke IT-medewerker.

Je ontvangt een vriendelijke vraag over persoonlijke gegevens

Een officiële instantie vraagt nooit via e-mail om je wachtwoord door te geven. Niet doen dus.

Meer info

Kijk voor meer informatie over cybersecurity op Samen Digitaal Veilig.