De Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om een duurzaamheidsverslag te maken. De komende jaren gaat dit voor steeds meer bedrijven gelden. Veel afbouwbedrijven zullen dit zelf niet hoeven te doen, maar kunnen van opdrachtgevers bijvoorbeeld wel de opdracht krijgen om voor een ESG-rapportage een CO2-impact aan te leveren.
Het rapporteren over duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Nationale en Europese wetgeving sturen aan op ESG-rapportage, maar ook klanten en stakeholders verwachten meer transparantie ten aanzien van duurzaamheid.
In het boekjaar 2024 moeten grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers verplicht verslag uitbrengen over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties. Vanaf boekjaar 2025 is de CSRD ook van toepassing op grote niet-beursgenoteerde bedrijven, die meer dan € 50 miljoen netto-omzet hebben, meer dan € 25 miljoen op de balans en/of 250 of meer werknemers hebben (2 van de 3 eisen moeten van toepassing zijn). Vanaf 1 januari 2026 gaat de CSRD in voor beursgenoteerde mkb-ondernemingen, maar ook voor kleine en niet-complexe kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen. Niet-beursgenoteerde middelgrote en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de CSRD, maar krijgen wel te maken met eisen van hun CSRD-plichtige klanten of leveranciers.
Met de CSRD zijn bedrijven verplicht om een duurzaamheidsverslag op te stellen. Dit wordt vaak een ESG-rapportage genoemd. In het duurzaamheidsverslag moet aandacht worden besteed aan drie hoofdthema’s: milieu (Environment), sociaal (Social) en bestuur (Governance). Wat er precies in zo’n verslag moet worden opgenomen, staan beschreven in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).
De volgende zaken moeten onder meer in de rapportage worden opgenomen:
Daarnaast moeten bedrijven rapporteren over duurzaamheidsthema's die het meest relevant zijn voor de organisatie en haar stakeholders. Deze duurzaamheidsthema’s worden materieel genoemd. Als klimaatverandering bijvoorbeeld een materieel duurzaamheidsthema is, moet de onderneming ook rapporteren over de CO2-uitstoot.
Het kan zijn dat je voor een CSRD-plichtige klant ook gegevens moet gaan aanleveren. Dit moet dan in de CO2-rapportage worden opgenomen. Het is dan relevant hoeveel CO2 jouw bedrijf uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan gas, elektra, water, afval, het wagenpark, openbaar vervoer en vliegreizen. Grote bouwpartijen hebben bijvoorbeeld een CO2-Prestatieladder. Dat is een instrument om de CO2-uitstoot binnen de organisatie te verminderen en duurzaamheid structureel in de bedrijfsvoering te integreren. Het helpt niet alleen om energie te besparen en kosten te verlagen, maar biedt ook voordelen bij aanbestedingen, doordat het een meetbaar duurzaamheidsbeleid toont. In dit kader kan de opdrachtgever dus ook om CO2-data van zijn opdrachtnemers vragen.