Hoe herken je de vakman?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Checklist vloerenlegger/terrazzospecialist

Je bent op zoek naar een goede vakman, die jouw droomvloer of aanrechtblad kan maken, of die een beschadigd Terrazzostuk kan restaureren. Waar vind je die professional en hoe herken je de echte vakman? NOA helpt graag met een checklist. Want kwaliteit gaat verder dan alleen een mooi eindresultaat. Er zijn talloze mogelijkheden, waar een vakman jou graag advies over geeft.

Checklist: een vloerenlegger/terrazzowerker is een echte vakman als…   

 • Een vakman levert een correcte offerte, waarin alle werkzaamheden zijn weergegeven en neemt alle tijd om de offerte met je door te nemen en de prijs toe te lichten.
 • Een vakman helpt je kosten besparen. Geef eventueel aan dat je zelf bepaalde (voorbereidende) werkzaamheden wilt verrichten en de vakman vertelt je wat hij precies van je verwacht. 
 • Een vakman denkt breder. Hij inventariseert je wensen, geeft advies en toont mogelijkheden. Hij vertelt daarbij desgewenst ook over onderhoud en afwerking.
 • Een vakman denkt met je mee, maar raadt ook af wanneer je iets onverstandigs voorstelt. Bij een aanbouw bijvoorbeeld wordt je woonkamer een grotere ‘klankkast’, waardoor de akoestiek in je kamer aanzienlijk kan veranderen. Of niet jij maar de buren misschien last krijgen van meer contactgeluid. De vakman zal in dit geval een ‘zwevende vloer’ adviseren.
 • Een vakman bespreekt jouw ‘woongedrag’ en voorkeuren hoe je de ruimte wilt gebruiken: heb je bijvoorbeeld huisdieren of (kleine) kinderen? De wijze waarop een ruimte gebruikt wordt, bepaalt mede de keuze voor specifieke constructies en materialen.
 • Een vakman geeft duidelijk aan welke werkzaamheden verricht moeten worden en ook al gebeurd moeten zijn voordat hij aan de slag kan (bijvoorbeeld: dat alle waterleidingen en vloerverwarming gelegd moeten zijn). Dat voorkomt vervelende verrassingen. 
 • Een vakman maakt heldere afspraken met jou over de afvoer van restmateriaal.
 • Een vakman vraagt naar jouw verwachting van het eindresultaat. Er bestaan allerlei normen en richtlijnen. Zorg dat jullie dezelfde norm (en dus dezelfde verwachting) in gedachten hebben! Hij zal je adviseren het opstook- en afkoelprotocol te hanteren, zodat de vloer met vloerverwarming rustig kan drogen, uitzetten en krimpen zonder te scheuren.
 • Een vakman probeert niet sneller dan verstandig is zijn werk op te leveren. Vakmanschap en kwaliteit nemen tijd in beslag, hoewel klusprogramma’s op TV je misschien anders doen geloven. Bespreek samen de planning, zodat je weet welke droogtijd het werk nodig heeft en hoeveel bewerkingen nodig zijn voor het prachtige eindresultaat zichtbaar wordt.
 • Een vakman kan monsterpanelen laten zien van de materialen die jij overweegt of biedt aan je één van zijn referentieprojecten te bekijken. Zodat je de kwaliteit van zijn werk met eigen ogen kunt zien.
 • Een vakman zal graag schoonmaken na zijn werk. Hij zal graag afspraken met je maken of je het bezemschoon wilt hebben zodat je alles zelf kunt poetsen, of dat hij zelf zorgt dat veel stof, cementspetters etc. worden opgeruimd.
 • Kortom: een vakman staat voor kwaliteit, denkt met je mee en durft vakwerk te garanderen. Check op deze website welke bedrijven vakwerk leveren en garantie.

Veel succes met de selectie van een vloerenlegger of terrazzowerker! Check altijd even of de vakman die NOA-Afbouwgarantie aanbiedt ook daadwerkelijk bij ons geregistreerd staat als NOA-lid.