Hoe herken je de vakman?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Checklist stukadoor

Je bent op zoek naar een goede stukadoor, maar waar vind je die en hoe herken je de vakman? NOA helpt graag met een checklist: waar let je op om de echte vakman te selecteren? Want kwaliteit gaat verder dan alleen een strak gestucte wand. Er komt meer kijken bij een plafond stucen en er zijn talloze mogelijkheden, waar de echte vakman jou graag advies over geeft.

Checklist: stukadoor is een echte vakman als…   

  • Een vakman levert een correcte offerte, waarin alle werkzaamheden zijn weergegeven en neemt alle tijd om de offerte met je door te nemen.
  • Een vakman helpt je kosten besparen. Geef eventueel aan dat je zelf bepaalde (voorbereidende) werkzaamheden wilt verrichten en de vakman vertelt je wat hij precies van je verwacht. Maak bijvoorbeeld afspraken over kozijnen afplakken; wie doet dit ter voorbereiding op het stucen? 
  • Een vakman denkt breder. Hij inventariseert je wensen, geeft advies en toont mogelijkheden. Hij vertelt daarbij desgewenst ook over onderhoud, afwerking en thema’s als brandwerendheid.
  • Een vakman denkt met je mee, maar raadt ook af wanneer je iets onverstandigs voorstelt. Bij een aanbouw bijvoorbeeld wordt je woonkamer een grotere ‘klankkast’, waardoor de akoestiek in je kamer aanzienlijk kan veranderen. Of niet jij maar de buren misschien last krijgen van meer contactgeluid. De vakman zal in dit geval een betere geluidsisolatie adviseren.
  • Een vakman bespreekt jouw ‘woongedrag’ en voorkeuren hoe je de ruimte wilt gebruiken: heb je bijvoorbeeld huisdieren of (kleine) kinderen? De wijze waarop een ruimte gebruikt wordt, bepaalt mede de keuze voor specifieke constructies en materialen.
  • Een vakman geeft duidelijk aan welke werkzaamheden verricht moeten worden en ook al gebeurd moeten zijn voordat hij aan de slag kan (bijvoorbeeld: dat alle elektra en waterleidingen gelegd moeten zijn). Dat voorkomt vervelende verrassingen. Hij zal ook met je bespreken of de plinten voor of na stucen moeten worden gedaan.
  • Een vakman maakt heldere afspraken met jou over de afvoer van restmateriaal.
  • Een vakman vraagt naar jouw verwachting van het eindresultaat. Er bestaan allerlei normen en richtlijnen. Zorg dat jullie dezelfde norm (en dus dezelfde verwachting) in gedachten hebben!
  • Een vakman probeert niet sneller dan verstandig is zijn werk op te leveren. Vakmanschap en kwaliteit nemen tijd in beslag, hoewel klusprogramma’s op TV je misschien anders doen geloven. Bespreek samen de planning, zodat je weet welke droogtijd het stucwerk nodig heeft.
  • Een vakman kan monsterpanelen laten zien van de materialen die jij overweegt of biedt aan je één van zijn referentieprojecten te bekijken. Zodat je de kwaliteit van zijn werk met eigen ogen kunt zien.
  • Een vakman zal graag schoonmaken na het stucen. Hij zal graag afspraken met je maken of je het bezemschoon wilt hebben zodat je alles zelf kunt poetsen, of dat hij zelf zorgt dat veel stof van het stucen wordt opgeruimd.
  • Kortom: een vakman staat voor kwaliteit, denkt met je mee en durft vakwerk te garanderen. Check op deze website welke bedrijven vakwerk leveren en garantie.

Veel succes met de selectie van een stukadoor! Check altijd even of een stukadoor die NOA-Afbouwgarantie aanbiedt ook daadwerkelijk bij ons geregistreerd staat als NOA-lid.