Subsidieregeling voor vrachtwagens die elektrisch of op waterstof rijden
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 april 2022

Subsidie schone vrachtwagen

Ondernemers kunnen vanaf 9 mei 2022 subsidie krijgen bij de aanschaf van een vrachtwagen die schoon rijdt; elektrisch of op waterstof. Staatssecretaris Heijnen zet daarmee een volgende stap om Nederland op weg te helpen naar een volledig schoon wagenpark in 2050. 

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (subsidie en belastingvoordeel) tot 40% van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Heijnen wil mkb-bedrijven een beetje extra tegemoet komen, waardoor de subsidieregeling voor bedrijven met minder dan 10 werknemers kan oplopen tot 60%. Het gaat dan om de meerkosten bij aanschaf. Elektrische vrachtwagens zijn wel goedkoper in gebruik en onderhoud.

Subsidieregeling vanaf 9 mei

De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Momenteel is de pot in totaal gevuld met ruim € 40 miljoen, die tot en met 2024 beschikbaar komt. Daarvan is € 13,5 miljoen dit jaar beschikbaar. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024.

Bekijk de bekendmaking van de subsidieregeling in de Staatscourant.

Deel dit artikel: