Dit zijn de NOA aanspreekpunten
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
25 november 2020

Sectormanagers stellen zich voor

Meer nog dan nu het geval is, worden de vier sectormanagers op het secretariaat in Veenendaal het gezicht van NOA naar de leden. Ze zijn hét aanspreekpunt voor de leden en proberen op iedere vraag zo snel mogelijk een antwoord te vinden. Op deze pagina’s stellen we ze aan u voor.

Rob van Boxtel is voor de meeste NOA-leden geen onbekende. Als hij in februari 2021 met pensioen gaat, werkt hij exact 15 jaar voor de vereniging. En in die 15 jaar was er eigenlijk geen onderwerp waar Rob zich niet mee heeft bezig gehouden. Maar ook in de 15 jaar daarvoor was Rob al actief in de branche. Hij werkt(e) onder andere voor de Landelijke Specialisten Gevel-Isolatie (LSGI), Stichting Garantiefonds Gevelisolatie, de Vereniging Kalkzandsteen Lijmbedrijven (VKL) en NOA Sector Grootbedrijven. Hij schreef mee aan meerdere publicaties en organiseerde in de afgelopen jaren de Vloerendag en de AfbouwVakdag. Tot in februari zal hij zich blijven inzetten voor de hoofdsectoren Plafond- & Wandmontage en Vloeren & Terrazzo. 

Bob Buijs is nieuw bij NOA. Hij zal op termijn de werkzaamheden van Rob overnemen voor wat betreft de hoofdsectoren Vloeren & Terrazzo en Plafond- & Wandmontage en zich de komende maanden verdiepen in de afbouwsector. Bob werkte in het verleden onder andere bij Kone, “van de deuren en liften”, bij een verzekeraar en bij LG, waar hij verantwoordelijk was voor relatiebeheer. “Luisteren naar klanten en daarop acteren”, is wat hij goed kan en ook bij NOA zal gaan doen. De afbouw is overigens niet nieuw voor Bob, hij heeft enkele aannemers in de familie.

Bart van der Vorst werkt dik twee jaar voor NOA en Afbouwkeur. In de 20 jaar daarvoor werkte hij voor verschillende fabrikanten zoals Hoeka, Prinssen en Ardex, dus hij kent de sector als zijn broekzak. Bart is naast zijn werk voor Afbouwkeur sectormanager Stukadoren & Afbouw en houdt zich ook bezig met kwaliteitsborging en NOA OZP Afbouw, voor alle ondernemers zonder personeel. 

Ester Litjes werkt al sinds 2014 bij NOA. Ze was jarenlang directiesecretaresse. In haar latere functie van officemanager werkte ze voor alle sectoren. Ester was nauw betrokken bij de fusie tussen NOA en ABN Natuursteen en is sinds april van dit jaar sectormanager Natuursteen. Ze houdt zich in die functie bezig met ledenwerving en ledenbinding. 

Gemma Geven werkt ondertussen drie jaar bij NOA en vanaf april dit jaar als secretaresse verenigingszaken en events. In die rol ondersteunt ze de sectormanagers en coördineert ze de verschillende activiteiten die voor leden worden georganiseerd. Ze benadrukt dat de sectormanagers, meer dan in het verleden, als één team gaan functioneren. “We moeten het samen doen en meer als gezicht naar de leden gaan opereren. Zichtbaarder worden en beter duidelijk maken wat we allemaal voor onze leden kunnen betekenen.”

Wat doen de sectormanagers precies? 

Bart: “We zijn verantwoordelijk voor de doelstellingen van de sector. We proberen initiatief te nemen tot vernieuwing op bepaalde dossiers en het doen van voorstellen van beleid hierop. Daarnaast monitoren we trends en ontwikkelingen. We signaleren problemen en kansen, we proberen oplossingen aan te dragen en doen hiervoor voorstellen. Met andere woorden: ‘we geven gevraagd en ongevraagd advies’.” 

Ester: “Ik ben van mening dat we een haal-functie hebben. We moeten veel aan onze leden vragen: waar zitten ze mee, wat vinden ze belangrijk. Ik merk dat leden de weg naar NOA soms best lastig vinden. Juist door bijeenkomsten te organiseren en te vertellen wat we doen, krijg je interactie en breng je het gesprek op gang.”

Rob: “Ik vind ook dat wij zelf met ideeën moeten komen. En natuurlijk moet je die toetsen door gesprekken met leden en met bestuursleden. Onze leden hebben het allemaal druk met het leiden van hun bedrijf, maar als je goed naar ze luistert dan hoor je wel waar bepaalde problemen liggen. En als je dat in meerdere gesprekken hoort, kun je als sectormanager prima zelf initiatieven nemen. Eén-op-één contacten zijn dus erg belangrijk.” 

Bob: “Het leuke van ergens nieuw binnenkomen is dat je met een frisse blik naar de zaken kunt kijken. Ik ga proberen om nog meer leden bewust te maken van wat NOA ze allemaal kan bieden. Want een lidmaatschap heeft ontzettend veel voordelen, maar ik denk dat lang niet ieder lid zich daar bewust van is. Daar ligt een schone taak voor ons.” 

Wat zijn de belangrijkste dossiers - naast corona - die op dit moment spelen?

Bart: “De hoofdsector Stukadoren & Afbouw heeft in het afgelopen jaar een onderwijsplan opgeleverd waar we nog meer van gaan horen. Niemand kan natuurlijk om de energietransitie heen. En de Wet Kwaliteitsborging is een ander onderwerp dat zal blijven spelen.”

Ester: “Bij Natuursteen is TruStone erg actueel, een convenant over de eerlijke en duurzame handel in natuursteen. Ieder natuursteenbedrijf zou zich aan dat convenant moeten gaan houden. De promotie van natuursteen als merk is een onderwerp waar we ons de komende tijd voor gaan inzetten. Vooral de kleinere bedrijven worden nog wel eens over het hoofd gezien. En onderwijs en marketing en sales blijven belangrijk.” 

Rob: “De promotie van onze vakmensen is inderdaad een goed punt. Consumenten bestellen hun keukens en badkamers steeds vaker bij grote winkels die ze volledig ontzorgen. Afbouwbedrijven moeten zorgen dat ze in beeld blijven bij de klanten en geen ‘loonslaven’ worden van de leveranciers. Er zijn ontwikkelingen gaande waarbij de bestaande hiërarchie in de bouw wordt doorbroken. Daar moeten we onze leden bewust van maken. Maar we zullen ze ook oplossingen moeten aandragen. Hoe ga je daar als afbouwbedrijf mee om? Hoe onderscheid je jezelf?”

Gemma: “Voor alle sectoren geldt dat we zichtbaarder moeten worden. Onze leden nog beter uitleggen wat we allemaal doen en wat de voordelen van een lidmaatschap zijn. Zo gaan we in de komende tijd onderzoeken of de leden al onze informatie op papier willen blijven krijgen of dat er meer digitaal moet. Ik wil proberen inzichtelijk te krijgen hoe we zowel leden als kandidaat leden beter kunnen bereiken.” 

Er zijn ook veel ontwikkelingen die sectoroverstijgend zijn. Hoe pakken jullie die aan?

Bob: “Elke twee weken hebben we een sectormanagement overleg. Daar wisselen we natuurlijk informatie uit. Hoe pakt de ene sector iets aan en is dat ook zo te organiseren voor een andere hoofdsector. Het zou zonde zijn als we allemaal zelf het wiel gaan uitvinden.” 

Ester: “Innovaties beginnen bijvoorbeeld vaak bij fabrikanten en leveranciers. Wij moeten zorgen voor verbinding naar NOA-leden.”

Rob attendeert op de dossiers rond CAO en arbeidsomstandigheden. Daar is NOA heel sterk in. “Maar er zijn ook bedrijfsmatige innovaties zoals LEAN-bouwen, prefab en bedrijfsprocessen. Ook daar kunnen we onze leden heel goed bij helpen. Door ze op zaken te wijzen en ze goed te ondersteunen. Wij kunnen als sectormanagers veel informatie uit de markt halen en overbrengen op de leden.” 

Bart: “NOA-leden kunnen ons over alles bellen of mailen. Ze mogen alles vragen. Weet één van ons het antwoord zelf niet dan zoeken we een collega die het wel weet. Er zit hier echt ontzettend veel kennis en ervaring en we zoeken eigenlijk alles voor ze uit. Dat is het bestaansrecht van NOA.” 

Contact?

Vanaf 2021 zullen de sectormanagers zelf de communicatie naar leden verzorgen, daarom ontvangt u vanaf 2021 de sectornieuwsbrieven van het e-mailadres sectornieuws@noa.nl. Heeft u een vraag voor de sectormanager? Ook dan kunt u bovenstaand e-mailadres gebruiken.

Deel dit artikel: