Makkelijker voor ondernemers
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
20 december 2018

Mijn Belastingdienst Zakelijk op 3 januari online voor ZZP’ers

De Belastingdienst wil het ondernemers iets gemakkelijker maken. Niet dat het belastingstelsel wordt versimpeld, maar er komt wél een nieuwe website speciaal voor ondernemers. Die site zou ook beter moeten werken op smartphones en tablets. Op 3 januari 2019 moet Mijn Belastingdienst Zakelijk in de lucht zijn.

In eerste instantie kunnen zzp’ers en eenmanszaken er vanaf 3 januari terecht om hun BTW-aangifte te doen, of te corrigeren. Ook kan via de site een rekeningnummer worden gewijzigd en een zogeheten opgaaf intracommunautaire prestaties worden gedaan. Zo’n melding is nodig als een onderneming diensten of goederen levert aan zakelijke klanten in andere landen binnen de Europese Unie.

Na zzp’ers ook voor andere ondernemingen

Behalve dat de nieuwe site beter moet werken op smartphones en tablets kunnen ondernemers straks ook hun aangifte tussendoor opslaan. De aangifte moet altijd in te zien zijn via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vanaf 3 januari 2019 kunnen eenmanszaken en zzp’ers met hun DigiD inloggen op de nieuwe ondernemerssite. Later in 2019 kunnen ook andere ondernemingen terecht op de site. Zij loggen dan in via een zogenoemd eHerkenningsmiddel. Dit is een digitale sleutel waarmee een onderneming in kan loggen bij allerlei overheidsinstanties. Daardoor hoeft de ondernemer niet voor elke organisatie een wachtwoord en inlognaam te onthouden. Er zijn zes verschillende leveranciers van eHerkenning en er zijn ook verschillende ‘veiligheidsniveaus’.

Nieuwe site wordt uitgebreid

De nieuwe ondernemershoek begint dus met de BTW, maar in de loop van 2019 moeten ondernemingen hier ook terecht kunnen voor de aangifte loonheffingen en vennootschapsbelasting. De huidige website blijft voorlopig nog bestaan en behoudt dezelfde functionaliteiten, maar uiteindelijk gaat Mijn Belastingdienst Zakelijk deze site vervangen.

Deel dit artikel: