Varioshield voor ruimtes met hogere stralingsbelastingen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
26 juni 2024

Loodstenen van VarioShield

Begunstigend lid VarioShield produceert niet alleen gipsplaten met een loodbekleding, maar levert ook loodstenen voor wandconstructies met hogere stralingsbelastingen. Deze loodstenen worden met name toegepast in PET/CT ruimtes in ziekenhuizen, laboratoria, nucleaire geneeskunde en in de nucleaire industrie zodat personeel en patiënten beschermd zijn tegen straling van radioactieve isotopen. De dunne VarioShieldXL loodstenen zijn eenvoudig te monteren en zijn in verschillende afmetingen en diktes verkrijgbaar.

De VarioShieldXL loodsteen is een handzame loodsteen die eenvoudig halfsteens te stapelen is. De elementen worden niet geschroefd, maar met een zuurvrije kit op metal studprofielen verlijmd. De massieve steen bestaat geheel uit lood en heeft rondom een in elkaar grijpende V-vormige groef. Hiermee wordt een stralingsdicht resultaat verkregen zonder dat een extra loodstrip tussen de stenen hoeft te worden aangebracht. De stenen worden gemonteerd tussen een binnen- en buitenconstructie van versterkte metal studprofielen (C75 en U75) met een 2 mm staaldikte. In de ruimte tussen het dubbele metal stud systeem kan het leidingwerk worden weggewerkt. Op de metal studprofielen worden standaard gipskartonplaten geschroefd en afgevoegd.

De stenen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar: 8 mm, 10 mm, 12 mm, 15 mm en 20 mm. Voor wanden waarvoor een hogere looddikte is voorgeschreven, worden stenen van verschillende diktes gecombineerd of samen met loodgipsplaten toegepast. De dikte van de toe te passen loodstenen hangt af van de stralingsbron die in de ruimte wordt geplaatst en wordt vastgesteld door een stralingsdeskundige.

De afmeting van de stenen is afhankelijk van de dikte

Loodstenen van 8 en 10 mm dikte hebben een lengte van 600 en een breedte van 400 mm. Loodstenen met een dikte van 12, 15 en 20 mm, zijn 600 mm lang en 250 mm breed. Hierdoor wegen de VarioShieldXL stenen ca. 25 kg en blijft de lichamelijke belasting binnen de Arbonorm.

Deze dunne stenen nemen minder ruimte in en zijn gemakkelijker toe te passen dan barietsteen. Ze zijn daarom een beter alternatief voor bariet, ook omdat - in tegenstelling tot bariet - lood oneindig kan worden gerecycled.

VarioShieldXL is getest en goedgekeurd door Applus RTD.

Bezoek voor meer info de website van begunstigend lid Varioshield.

Deel dit artikel: