Natuursteen opleiding bekijkt restauratie Domtoren
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
11 mei 2023

Leerlingen op ‘werkbezoek’ in de Dom

Leerlingen van de natuursteenopleiding in Nieuwegein brachten op 9 maart 2023 een bezoek aan de Dom te Utrecht. Een bijzondere ervaring om dit restauratieproject van dichtbij te mogen bekijken.

Onder bezielende leiding van Erik Jan Brans en Karlijn de Wild van Rothuizen Architecten en Ralph Pieters van Aannemingsbedrijf Nico de Bont werden de leerlingen meegenomen op de spectaculaire steigers die om de Dom zijn gebouwd. Ondanks het koude, slechte weer genoten de leerlingen van het ‘werkbezoek’ en zaten ze vol vragen: Welke Middeleeuwse stenen mochten er blijven zitten? En welke stenen uit welke periode zijn er toegevoegd? Welke stenen worden vervangen en waardoor? En welke afwerkingen zijn er in het restauratieproject allemaal te vinden? Hoe worden de blokken gedemonteerd en hoe wordt het teruggeplaatst? De leerlingen hadden een spervuur van vragen, die met liefde en aandacht beantwoord werden. Zowel de leerlingen als de docenten maakten enorm veel foto’s. Iedereen was zich bewust van de bijzonderheid van dit bezoek.

 

Nadat de leerlingen alle steigers weer waren afgedaald, werden ze door docente Corry Kussendrager nog ‘meegesleurd’ naar de Dom en het pandhof van de Dom. Want als je dan toch daar bent, móet je de steenhouwersmerkjes zien die er te vinden zijn. De bijzonderheden aan natuursteenwerk werden bekeken, maar er was ook aandacht voor de bouw en historische gebeurtenissen, zoals de verwoesting van het schip door de grote storm in 1674 en natuurlijk de beeldenstorm in de 16e eeuw. Het was voor de leerlingen én hun docenten een geslaagde middag.

Deel dit artikel: