"MKB-ers moeten sneller hun geld krijgen"
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
25 april 2019

Betalingstermijn naar 30 dagen

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat wil de wettelijke termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, verlagen naar dertig dagen. Als gevolg van een initiatiefwet vanuit de Tweede Kamer kunnen grote bedrijven sinds 2017 een maximale termijn van zestig dagen hanteren.

Volgens cijfers van financieel dienstverlener Graydon zijn de betalingstermijnen van ‘grote’ naar ‘kleine’ bedrijven vorig jaar opgelopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. In de tien jaar ervoor was de termijn juist aan het dalen naar 36,5 dagen.

“MKB-ers moeten sneller hun geld krijgen!”

Staatssecretaris Mona Keijzer maakte haar voornemen op 24 april 2019 tijdens het Algemeen Overleg Ondernemen & Bedrijfsfinanciering kenbaar in de Tweede Kamer: “Ik ben het met MKB-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten. De overheid zelf moet al wel binnen dertig dagen betalen. Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen.”

Initiatiefwet Tweede Kamer

Grote bedrijven kunnen, als gevolg van een initiatiefwet vanuit de Tweede Kamer, sinds 2017 geen betaaltermijnen langer dan 60 dagen meer hanteren. Die wet werd ingesteld omdat er ook termijnen van 90 en zelfs 120 dagen werden gehanteerd. Wel bleef het mogelijk betaaltermijnen tot uiterlijk 60 dagen af te spreken.

Aanpassing pas na evaluatie zomer 2019

Een evaluatie van de uitvoering van de Wet betalingstermijnen grote bedrijven stond al gepland voor komende zomer. Ook daaruit moet blijken dat grote bedrijven de maximale termijn van zestig dagen als norm hanteren. Dan zal de staatssecretaris daarna de betalingstermijn door een wetswijziging aan laten passen naar dertig dagen.

Deel dit artikel: