Heb je jonge medewerkers in dienst met een studieschuld? Dan kun je als werkgever fiscaal voordelig helpen bij het aflossen daarvan. Een mooie manier om personeel aan je te binden én maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Pak dit dan slim aan binnen de werkkostenregeling.
Veel jonge werknemers hebben nog een openstaande studielening. Als je (een deel van) deze schuld aflost, voelt dat voor je medewerker als een forse lastenverlichting. Het kan je helpen om jong talent aan je bedrijf te binden.
Je kunt als werkgever een belastingvrije vergoeding geven voor het aflossen van een studieschuld bij DUO. Dit valt onder de zogenoemde gerichte vrijstellingen binnen de werkkostenregeling (WKR). Er is géén wettelijk maximumbedrag vastgesteld, maar je moet deze vergoeding wél onderbrengen in je vrije ruimte.
De werkkostenregeling kent een vrije ruimte waarbinnen je onbelaste vergoedingen mag geven. In 2025 is dat 2% van het fiscale loon tot € 400.000,-. Kom je met alle vergoedingen, inclusief deze aflossing, boven die grens? Dan moet je over het meerdere 80% eindheffing betalen.
Heeft een werknemer geen studieschuld bij DUO, maar wel andere schulden, waarbij je als werkgever wilt helpen? Dan kan dat soms belastingvrij. Het moet wel gaan om problematische schulden die direct moeten worden betaald. Denk aan het onmiddellijk aflossen van een huurschuld om te voorkomen dat iemand uit huis wordt gezet. Het moet ook een schuld zijn die de ontvanger met geen mogelijkheid zelf kan betalen. Zelfs niet door alle bezittingen te verkopen.