Voor sectoren Bouw & Techniek
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
29 oktober 2020

Protocol ‘Samen veilig doorwerken’ aangepast

Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’, dat we in maart jl. gezamenlijk met branchevertegenwoordigers voor de sectoren Bouw en Techniek hebben afgesproken, is op 28 oktober 2020 aangepast. Dit protocol blijft hét handvat om veilig te kunnen blijven doorwerken in coronatijd. De aanpassing betreft het advies voor het gebruik van mondkapjes bij contactmomenten wanneer deze echt onvermijdelijk zijn.

Om veilig te kunnen doorwerken blijft het onverminderd van belang om het protocol te volgen. Dit protocol is gebaseerd op de arbeidshygiënische strategie en sluit aan op de huidige maatregelen van de overheid. Het belangrijkste is om de basisregels te blijven volgen:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Was je handen regelmatig
  • Nies en hoest in je elleboog

Gebruik mondkapje

Als de bovenstaande basisregels gevolgd worden, blijft het gebruik van een mondkapje of face shield niet nodig. Omdat het dragen van een mondkapje kan leiden tot een verminderde opvolging van de basisregels, wordt het algemeen gebruik van een mondkapje nog steeds afgeraden. Er zijn echter ook situaties waarin een mondkapje of faceshield in aanvulling op de bovenstaande regels gebruikt moet worden. Daarop is het protocol aangepast. Dit betreft het advies voor het gebruik van mondkapjes bij contactmomenten wanneer deze echt onvermijdelijk zijn:

  1. Bedrijfsmatig vervoer met meer dan twee personen
  2. Verplaatsingen in publieke binnenruimtes
  3. Werkzaamheden in publieke binnenruimtes waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden

Ook bij het werken bij particulieren achter de voordeur wordt bij het eerste persoonlijke contact met de klant (beheerder of bewoner) een mondkapje of face shield gebruikt. Hierbij worden dan met de klant afspraken gemaakt om veilig te kunnen werken, zonder verder gebruik te hoeven maken van een mondkapje of face shield.

Daarnaast is er hernieuwde aandacht voor het belang van het in acht nemen van de quarantaineperiode als er contact is geweest met positief geteste personen. Hiermee geven de sectoren Bouw & Techniek een duidelijk signaal aan vakmensen, bedrijven en hun klanten dat zij alles in het werk stellen om veilig te kunnen doorbouwen.

Download direct het aangepaste protocol

Meer informatie

Ter ondersteuning van het protocol zijn er diverse, handige documenten ontwikkeld, die allemaal op de speciale website van de helpdesk corona voor de sectoren bouw en techniek staan vermeld. Er is onder meer een checklist voor het werken bij particulieren gemaakt, een andere checklist voor werken op de bouwplaats én op kantoor. Ook zijn er infographics, posters en de FAQ te vinden. Ga hiervoor naar https://www.helpdeskcorona-bt.nl/downloads/.

Deel dit artikel: