Vaccinatiebewijs om de samenleving te openen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
01 april 2021

Komt er een coronapaspoort?

Stap voor stap wil het demissionaire kabinet de samenleving weer openen. Hoogstwaarschijnlijk doen ze dat in combinatie met de invoering van een coronapaspoort, waarmee Nederlanders voor toegang kunnen bewijzen dat ze niet besmet zijn. Hoewel nog niets zeker is, schetsen we toch alvast de mogelijkheden. 

Want als we straks weer naar een congres of de bios willen, op vakantie willen of een festival willen bezoeken, zullen we dat hoogstwaarschijnlijk alleen kunnen doen als er een bewijs van gezondheid getoond kan worden. Nu wordt er bij verschillende evenementen proef gedraaid met massaal vooraf en na afloop testen, maar dat moet op grote schaal makkelijker kunnen. Daarom wordt er ook nagedacht over de invoering van een coronapaspoort. 

Dat paspoort zou dan beschikbaar moeten komen in een digitale en een papieren vorm, met QR-code. Dat is dan niet alleen in Nederland, maar in de gehele EU te gebruiken. De QR-code kan bij een entree gescand worden en als het groene sein wordt gegeven, mag je er in. Degene die de QR-code scant kan niet zien of je een coronapaspoort hebt gekregen, omdat je gevaccineerd, getest of immuun bent, maar alleen dat het veilig is om je toe te laten.

Volgens berichtgevingen streeft het kabinet ernaar om in de zomer te gaan werken met het coronapaspoort. Een exacte datum is nergens hardop genoemd. Maar vanaf 1 juli worden er waarschijnlijk weer festivals, sportwedstrijden met publiek en concerten toegestaan, dus dan lijkt het handig om dan ook met een dergelijk paspoort te gaan werken.

Op dit moment bestaat er nog geen officieel testbewijs. Maar het kabinet heeft de SER wel gevraagd om advies over het gebruik van testbewijzen bij het verder openstellen van de samenleving. Volgens de SER kunnen testbewijzen worden ingezet op plekken waar toegangscontrole normaal is, bijvoorbeeld bij een bioscoop. De SER vindt het geen goed idee als winkels gaan vragen om een testbewijs.

Bron: KvK 

Deel dit artikel: