Nieuwe kennispaper voor Plafond & Wand
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
12 oktober 2023

Houten platen achter gipsplaat

Het Technisch Bureau Afbouw heeft in augustus een nieuwe kennispaper gepubliceerd: Houten platen als eerste plaatlaag achter een gipsplaat. De basis van dit document zijn de problemen met hout in een vochtige omgeving.

De technisch specialisten van TBA zien op steeds meer projecten dat gipskartonplaten op een houten plaat gemonteerd worden. Dit is de wens van de opdrachtgever, omdat er dan aan een wand van gipskartonplaten eenvoudig van alles kan worden opgehangen. Op het metalen frame wordt dan eerst een laag houten platen bevestigd waartegen één of meerdere lagen gipskartonplaten worden geschroefd. Het toepassen van houtachtige platen maakt een wand weliswaar stevig, maar dit leidt in de praktijk aantoonbaar tot schades.

Het TBA wijst graag op alternatieven: Er bestaat ook een plaat die gemaakt is van PUR resten. Deze plaat ziet er uit als een MDF-plaat, kan eenvoudig bewerkt worden en is veel lichter van gewicht dan een houten plaat. Bovendien is de plaat volgens de fabrikant volledig ongevoelig voor vocht.

Overigens meldt het TBA dat er ook verschillende oplossingen zijn om pluggen in gipsplaten te draaien. Daarvoor is het niet nodig om een houten plaat achter een gipsplaat te verwerken.

Download de kennispaper als je schades wilt voorkomen!

Deel dit artikel: