Verkoopgesprekken in de showroom mogen niet
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 december 2020

Géén showroom verkoop

Bedrijven die een showroom hebben, moeten deze gedurende de lockdown gesloten houden. Bedrijven die meerdere functies hebben, zoals een showroom én een werkplaats, mogen alleen de werkplaats open houden. Verkoop aan consumenten is niet toegestaan. 

Alle detailhandel is gesloten, met een aantal uitzonderingen. Eén van de uitzondering is de groothandel. Die mag business to business verkopen, maar niet aan particulieren. Er mogen alleen reparaties verricht worden aan consumentengoederen. Verkoop van artikelen is niet toegestaan.

Ook bedrijven met een showroom en winkels die keukens, badkamers etc. verkopen zijn gesloten. Deze kunnen ook niet op afspraak open, of er buitenverkoop van maken. Online middels beeldbellen is een alternatief. Indien noodzakelijk is het wel toegestaan om bij de klant thuis advies te geven. Dit kan vanzelfsprekend alleen onder voorwaarden van bezoek thuis (afstand houden en max 2 personen per bezoek per dag). Houd in aanvulling hierop ook het Protocol Samen Veilig Doorwerken aan, dat beschrijft hoe er veilig bij particulieren achter de voordeur gewerkt kan worden.

Er blijkt in de praktijk onder meer bij boa’s verwarring over het feit of alle showrooms per se op slot moeten of niet. De regel is dat de verkoopruimte niet gebruikt mag worden voor verkoopactiviteiten. Dat is wat anders dan dat de showroom letterlijk op slot zou moeten. De deur van de showroom mag best open als die toegang geeft tot bijvoorbeeld de balie van de werkplaats. Maar wat dus NIET mag, is verkoopactiviteiten ontplooien in de showroom. Er zijn al verhalen dat boa’s telefonisch contact opnemen met de vraag of ze een afspraak kunnen maken, omdat ze interesse hebben in een bepaald product in de showroom. Als dit mogelijk is, brengen ze daadwerkelijk een bezoek, maar nemen dan ook direct een proces-verbaal mee.

Samengevat:

  • Business to business verkoop is toegestaan.
  • Geen verkoop aan particulieren, alleen bezorgen.
  • Als de showroom toegang geeft tot een werkplaats hoeft de showroom niet op slot te zijn, maar er mogen geen verkoopactiviteiten plaatsvinden.
  • Er mag geen afhaalfunctie of buitenverkoop worden ingericht als de showroom gesloten moet blijven.
  • Een adviesgesprek mag wel bij de klant thuis plaatsvinden conform het protocol Samen veilig doorwerken.

Dit antwoord is gebaseerd op de website van de Rijksoverheid. Veel vragen en de antwoorden in het kader van corona kunt u vinden op de website van de Helpdesk Corona waar NOA ook is aangesloten.

Deel dit artikel: