Wat verandert er en wat blijft er belangrijk?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 juni 2021

Coronaversoepelingen

Er zijn opnieuw versoepelingen in de coronamaatregelen. Dit geldt voor groepsgroottes, op kantoor werken en het afschaffen van de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. 

Vaker terug naar kantoor

Ook als je niet noodzakelijk op kantoor hoeft te zijn, mag je nu voor maximaal 50% van je werktijd op kantoor werken. Wil je weten hoe je veilig op kantoor met 1,5m afstand kunt werken? Bekijk de uitgebreide checklist ‘Werken op kantoor’ of een samenvatting ervan in de infographic  ‘Werken op kantoor’ op de website van onze coronahelpdesk voor de bouw en technieksector.

Activiteiten

Organiseren van activiteiten voor grotere groepen, bijvoorbeeld bij een oplevering of een gezellige zomerbarbecue met collega’s, moet nog altijd gebeuren met inachtneming van de 1,5m onderlinge afstand. Overweeg dus goed of het nu al het juiste moment hiervoor is. Bij NOA zijn wel weer meer fysieke bijeenkomsten en vergaderingen mogelijk, conform de richtlijnen. Cursussen en trainingen, die afgelopen jaar door corona zijn uitgesteld, zullen we na de bouwvak opnieuw gaan inplannen.

Minder vaak een mondkapje

Er hoeven geen mondkapjes meer gedragen te worden in publieke binnenruimten, tenzij anderhalve meter afstand hier niet handhaafbaar is. Dat laatste geldt bijvoorbeeld bij stations, vliegvelden, in het OV, op middelbare scholen maar ook in de bedrijfsbus bij 3 of meer personen. Houd de maatregelen aan zoals weergegeven op de posters van de Rijksoverheid.

Veilig samenwerken

Tips om veilig samen te werken vind je in de infographic op de coronahelpdesk:  ‘Samenwerken op min. 1,5 meter afstand’. 

Geen maximum groepsgrootte meer

Er is geen maximum meer voor groepsgrootten en voor het ontvangen van gasten thuis. Deze beperking gold al niet op de werkvloer dus hier verandert eigenlijk niets.

Geen veranderingen: reizen/vakantie

Je mag alleen reizen naar ‘veilige’ landen. Bereid de reis goed voor en controleer kort voor vertrek of er wijzigingen zijn. Is er een inreisverbod? Is er een vliegverbod? Heb ik een negatieve coronatest nodig? Hoe oud mag die zijn? Welke eisen gelden er voor het certificaat van de test(en)? Welke verklaringen moet ik kunnen laten zien? Moet ik in quarantaine? Welke regels gelden er voor de quarantaine?  De overheid geeft reisadviezen.

Protocol samen veilig doorwerken

Er verandert niets aan de afspraken rondom het protocol samen veilig doorwerken voor de bouw. Ongetwijfeld dat u het protocol inmiddels kent, maar voor de zekerheid nog een link naar het protocol. 

Deel dit artikel: