Samen veilig doorwerken
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
30 september 2021

Belangrijke wijzigingen corona protocol

De overheid heeft op 25 september de coronamaatregelen weer aangepast. In Nederland hoeft in veel gevallen niet meer verplicht 1,5 meter afstand worden gehouden, maar tegelijk wordt de anderhalve meter regel nog steeds geadviseerd. Het coronaprotocol Samen veilig doorwerken voor de bouw- en technieksector is hierop weer aangepast. 

Wel of geen afstand houden, wanneer wel of niet een mondkapje… nu de regels al zo vaak zijn aangepast, is het soms gissen wat de maatregelen precies zijn. Daarom de belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

Wanneer moeten we nog 1,5 meter afstand houden?

Afstand houden doen we samen. Houd minimaal 1,5 meter afstand als:

  • Iemand nog niet volledig beschermd is tegen het coronavirus
  • Iemand een kwetsbare gezondheid heeft
  • Iemand van de GGD 1,5 meter afstand moet houden i.v.m. een nauw contact met een positief geteste persoon

Bij werkzaamheden voor particulieren thuis is in het protocol nog steeds opgenomen om minimaal 1,5m afstand te houden ten opzichte van deze klanten. 

Wanneer is iemand volledig beschermd tegen het coronavirus?

Dat is het geval in de volgende situaties:

  • Na het doormaken van COVID-19 in de afgelopen 6 maanden.
  • Na de tweede vaccinatie (of de eerste na COVID-19) zijn 2 weken voorbij.
  • Na vaccinatie met het Janssen vaccin zijn 4 weken voorbij.

Let op: bij bepaalde aandoeningen en medicijnen biedt de vaccinatie mogelijk onvoldoende bescherming. De medisch specialist of huisarts geeft daarbij advies. Er mag ook niet aan personen worden gevraagd of iemand gevaccineerd is. 

Overige wijzigingen

Mondkapjes zijn alleen nog verplicht bij het samen in de bus/auto reizen met 3 of meer personen, reizen per OV en op een aantal aangewezen plekken zoals bijvoorbeeld gedeelten van luchthavens. Daarnaast kan een opdrachtgever vragen om mondkapjes te gebruiken, bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Ook als 1,5 meter afstand tot particulieren niet mogelijk is, dragen zowel de vakman als de particulier een niet-medisch mondmasker.

Vergeet niet om het vernieuwde protocol te downloaden (en te delen met uw medewerkers). 

Kijk op de Helpdesk Corona Bouw & Techniek voor veelgestelde vragen, posters en checklists, die veilig doorwerken op de bouwplaats stimuleren. 

Deel dit artikel: