Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
09 mei 2019

Ambassadeurs: “Opleiden doen we samen!”

Op 8 mei kwamen de ambassadeurs bij NOA bijeen, om te leren van elkaars ervaringen en de plannen uit te werken voor activiteiten die op stapel staan. Elke regio heeft een ambassadeur van de afbouw, om méér leerlingen op onze opleidingen te krijgen. Er wordt hard en met veel enthousiasme aan gewerkt: “Jongens en meiden lekker aan het werk zetten en laten zíen wat ze in de afbouw allemaal kunnen maken, werkt het beste!”

Afgelopen maanden zijn de ambassadeurs in hun regio heel druk geweest op vmbo-scholen. Decanen en docenten zijn geïnformeerd over de mogelijkheid om in de studierichting BWI de keuzevakken scheidingswanden en wandafwerking te (laten) verzorgen. Docenten zijn bijgeschoold en ook heel veel vmbo-leerlingen hebben een introductieles gevolgd. Kon dat niet op hun eigen school, dan werden ze naar een opleidingslocatie in de buurt gebracht. De leerlingen konden dan kennis maken met het vak: profielen stellen en een wandje monteren en een gipsplaat afwerken met een glanspleister. “Zet die tieners lekker aan het werk en ze zijn in hun element”, vertelt ambassadeur Robert van Delden. “En er zijn dan ook echt jongens die doorvragen en meer willen weten over de opleiding”, vult ambassadeur Henk van Ginkel aan. Komende maanden is het spannend hoeveel nieuwe inschrijvingen op de scholen binnenkomen, want dit is de tijd dat studenten een keuze moeten maken over hun vervolgopleiding.

Komende maanden zullen de ambassadeurs ook meer bedrijven in hun regio bezoeken. Want opleiden moet natuurlijk samen gebeuren. Dat betekent dat er allereerst gezamenlijk moet worden gezocht naar leerlingen. Heel veel sectoren vissen in de dezelfde ‘techniek-vijver van het vmbo’, dus hoe komt een bedrijf aan die talentvolle jongere? Bedrijven kunnen zelf actief op zoek; daar hebben de ambassadeurs best een paar ideeën voor. Ook vernemen ze het graag als bedrijven een stageplaats hebben, eens een gastles willen geven, leerlingen welkom zijn een kijkje in het bedrijf, of willen helpen met een demo tijdens een open dag of scholenbeurs. “Vele handen maken licht werk en de aansluiting met die jongere generatie wordt makkelijker als je ze voor je hebt”, meent ambassadeur Arno Scheffer. “En we zien dat de bedrijven die een handje meehelpen vervolgens makkelijker aan een goede leerling komen”, vult ambassadeur Bert Vingerhoets aan.

De ambassadeurs inventariseren in hun regio welke opleidingsbehoefte en -mogelijkheden er zijn bij de bedrijven. Ook wordt het opleidingsstelsel uitgelegd, want voor bedrijven die nog nooit, of al een aantal jaar geen leerling meer hebben gehad, lijkt het ingewikkeld om de juiste weg te bewandelen. Het NOA Opleidingsbedrijf Afbouw en NOA kunnen daarbij ontzorgen. De ambassadeurs helpen ondernemers graag op weg.

Gijs HuisingaT 06-11904570Mail Gijs
Arno SchefferT 06-51106505Mail Arno
Henk van GinkelT 06-27046802Mail Henk
Olivier CapiauT 06-44052137Mail Olivier
Robert van DeldenT 030-7541200Mail Robert
Marcel van DoornT 06-51584558Mail Marcel
Bert VingerhoetsT 06-15071072Mail Bert
Peter SchuurmansT 06-12666887Mail Peter
Deel dit artikel: