“Ze zijn dolenthousiast als ze iets hebben gemaakt”
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
27 maart 2019

Ambassadeur Peter over het effect van gastlessen op het vmbo

Omdat er nauwelijks nog lesgegeven wordt in afbouwvakken op vmbo’s, zijn er sinds afgelopen oktober 9 ambassadeurs voor onze afbouwsectoren actief. Het is hun taak om ambachten als stukadoren, metal stud wanden zetten, vloerenleggen en natuursteenbewerking op de middelbare scholen op de kaart te zetten. Een van hen is Peter Schuurmans, die onder andere gastlessen verzorgd op vmbo-scholen in Noord-Brabant.

Schuurmans heeft meer dan 25 jaar ervaring als stukadoor. Eerst 12,5 jaar bij een baas en later nog eens 12,5 jaar met zijn eigen bedrijf, waar hij 6 man in dienst had. Ook stond hij meer dan acht jaar lang zelf voor de klas. Totdat de recessie om zich heen sloeg en er steeds minder leerlingen voor afbouwvakken kozen. Gevolg is dat op vmbo’s niet of nauwelijks nog lesgegeven wordt in stucen. Schuurmans: “Met alle respect voor de leraren die er nog wel werken. Maar vaak hebben die een timmer- of een metsel-achtergrond. Daarom verzorg ik op heel veel vmbo’s gastlessen. En ik begeleid de docenten en beveel ze aan om zelf ook cursussen te volgen. Zo probeer ik mede invulling te geven aan de lesstof in  het vrije keuzedeel. Ik hoop zo jongeren enthousiast te maken voor het afbouwvak.”

Superenthousiast

En dat lukt volgens Schuurmans aardig. “Natuurlijk is niet iedere leerling even enthousiast. Gemiddeld zijn er vier van de tien superenthousiast, nog eens vier doen leuk mee en twee zien het als een verplicht nummer dat ze moeten afvinken. En ik merk dat de meeste leerlingen stucen leuker vinden dan metal stud wanden zetten. Zelfs als ze weten dat ze in de plafond- en wandsector ook direct een baan hebben.” Schuurmans ambassadeurswerk kent een redelijk vastomlijnde volgorde. “In het najaar proberen we op de scholen aanwezig te zijn, omdat de leerlingen die van de tweede naar de derde klas gaan dan moeten kiezen welke richting ze opgaan. Dus dan moeten wij aanwezig zijn om ze te enthousiasmeren voor technische vakken. In de huidige periode verzorg ik vooral gastlessen voor 15-16 jarigen. Nu neem ik soms ook eens een klas mee naar het NOA-Afbouwcentrum in Veenendaal. En vanaf mei verzorg ik vooral lessen aan leerlingen die al een keuze gemaakt hebben. Dat zijn een soort bijlessen, waarbij ik ze echt al klaarstoom voor het vak. Die leerlingen probeer ik dan ook al aan een stageplek of een vakantiebaan bij een echt stukadoorsbedrijf te helpen.”

Trots

Schuurmans denkt dat zijn aanpak vruchten afwerpt. Dat er door aanwezig te zijn op vmbo’s meer jongeren voor de afbouw kiezen. “Ja, dat denk ik echt. Ik zie dat er veel van die jongens dolenthousiast zijn als ze een eindproduct hebben afgemaakt. Dat ze trots zijn op wat ze kunnen maken. Al merk ik ook wel dat deze - vaak toch wat jongere - groep de aandacht er maar beperkt bij kan houden. Jongeren die al weten wat ze willen, zijn gemotiveerder en aandachtiger. Maar dat is logisch.”

Deel dit artikel: