‘Met een dag minder werken haal ik wel mijn pensioen’
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 april 2022

80/90/100-regeling goed voor werknemer én werkgever

Vanaf zijn 15e staat Hans van Gemmert (63) al “aan de schop”. En nu eisen al die jaren zware arbeid als vloerenlegger hun tol. Rugklachten, een nekhernia, zere heupen, versleten knieën en kapotte slijmbeurzen, Hans heeft het allemaal. Hij was dan ook blij dat hij ongeveer 3 jaar geleden op de zogenoemde 80/90/100-regeling stuitte. Sinds hij en zijn werkgever Rikkert Afbouw daar gebruik van maken gaat het beter met Hans. “Ik kan nu op woensdag even tot rust komen. Daardoor haal ik het weekend wel.” 

Een jaar of vier geleden wist Hans niet of hij zijn pensioen wel zou halen. De vloerenlegger bij Rikkert Afbouw uit Enter had dagelijks pijn. Steeds vaker moest hij zich nog voor het einde van de week ziek melden omdat het gewoon niet meer ging. Niet zo gek ook wanneer je weet dat Hans al vanaf zijn 15e in de bouw stond te rauzen. “Als je jong bent vlieg je overal op. Zonder na te denken over de gevolgen. Maar al die jaren op je knieën zitten en aan de schop staan, zijn niet goed voor een mens. Ik ben flink versleten.” Hans las uiteindelijk in een boekje over de 80/90/100-regeling waarmee werkgevers, pensioenfondsen en vakbonden in de CAO-Afbouw afspraken hebben gemaakt om werknemers langer en gezonder in dienst te kunnen houden. “Ik ben het gesprek aangegaan met mijn leidinggevende. Samen met Bernie van Megen van Pre-Sense hebben we afgesproken dat ik een dag minder kon gaan werken. En dat bevalt me zeer goed. Ik kan het al mijn oudere collega’s aanraden.” 

Planning

Hans’ werkgever, de Rikkert Afbouwgroep, is ook blij met de regeling. Directeur Clemens Aarnink meldt dat er naast Hans nog 3 andere werknemers gebruik van maken. “Zowel vloerenleggers als stukadoors. En het werkt naar tevredenheid. Natuurlijk wordt het lastiger om de planning rond te krijgen als je zulke ervaren mannen een dag minder kunt inroosteren, vloerenleggers werken immers vaak in koppels, maar zonder deze regeling melden ze zich waarschijnlijk veel vaker ziek. En je wilt voorkomen dat mensen die al jaren voor je werken vlak voor de finish helemaal afhaken. Een rustdag per week - vaak de woensdag, zodat ze maximaal twee dagen achter elkaar werken - geeft ze kans om weer een beetje te herstellen. Dat is eigenlijk niet meer dan logisch toch?” De collega’s bij Rikkert Afbouwgroep - in totaal werken er 180 - hebben begrip voor het feit dat hun oudere collega’s een dag minder werken. Aarnink: “Die snappen heus wel dat het op latere leeftijd zwaar werk is.” En Hans ziet dat zijn jongere collega’s het zwaarste werk al van hem overnemen. “Dat doen ze slim bij Rikkert. Onze koppels bestaan vaak uit een oudere en een jongere werknemer. Wij kunnen die jonge gasten wat leren en zij doen het zwaarste werk. Ik hoor regelmatig: ‘Aan de kant ouwe! Dat doe ik wel ff’.” Op zijn beurt vertelt Hans zijn collega’s over de 80/90/100-regeling. “Ik zeg dat het voor iedereen op latere leeftijd goed is om over na te denken. Er wordt in de keet vaak over gesproken.” 

Ook Aarnink wijst zijn mensen actief op het bestaan van de regeling. “Ik kan natuurlijk niet bij mijn mensen in de portemonnee kijken en sommigen kunnen die 10% salaris misschien niet missen. Maar dat is uiteindelijk beter dan helemaal niet meer kunnen werken. Nog afgezien van het feit dat dat het bedrijf ook geld kost.” 

WIA

Ondanks de dag in de week minder werken, weet Hans niet zeker of hij de laatste vier jaar tot aan zijn pensioen wel volhoudt. Samen met Bernie van Megen van Pre-Sense en zijn werkgever bekijkt hij of hij niet voor een deel in de WIA kan. Dan zou hij om en om 2 en 3 dagen per week kunnen gaan werken. Het toont volgens Hans aan dat werknemers in de afbouw eerder over hun toekomst moeten nadenken en eerder minder zware taken moeten verrichten. “Voor mij is het te laat. Mijn lijf is helemaal versleten. Die jonge gasten hebben nog een keuze. ‘Wees voorzichtig met je lijf’, zeg ik ze.” 

B-traject

Voor werknemers in de afbouwsector die nog geen 57 zijn (en dus niet in aanmerking komen voor de 80/90/100-regeling) maar al wel lichamelijke klachten hebben door het zware werk, biedt Pre-Sense een zogenoemd B-traject aan. Dat vergt een gedegen WIA-dossier en adequate re-integratiebegeleiding dat op de persoon is toegespitst. Een werknemer kan in dat geval bijvoorbeeld kiezen voor een ander beroep. Een eventuele opleiding kan gedeeltelijk gefinancierd worden uit het fonds duurzame inzetbaarheid van de sector Afbouw. Van Megen: “Zo’n werknemer kan uit dienst treden bij zijn werkgever met een vangnet. Dit houdt in dat volgens Artikel 29b van de Wet Werk en Zekerheid de nieuwe werkgever de kosten van het ziekteverzuim van zijn nieuwe werknemer niet hoeft te betalen, mocht deze binnen 5 vijf jaar uitvallen vanwege dezelfde beperking. Voor alle betrokken partijen betekent dat winst. Ten eerste voor de werknemer: die kan hoogstwaarschijnlijk met zijn huidige beperking toch de pensioengerechtigde leeftijd halen. Ten tweede voor zijn oude werkgever die niet de financiële lasten van twee jaar ziekteverzuim hoeft te dragen. En ten derde voor de nieuwe werkgever, want die loopt geen financiële risico’s bij het in dienst nemen van een nieuwe werknemer met een beperking, vanwege het vangnet.

Pre-Sense

Met haar bedrijf Pre-Sense helpt begunstigend NOA-lid Bernie van Megen bedrijven in de afbouw bij moeilijke verzuimdossiers en loopbaanadvies. Haar doel is om de schadelast als gevolg van verzuim zoveel mogelijk te beperken, zowel voor de werkgevers als de werknemers. Van Megen adviseerde Hans van Gemmert en Rikkert Afbouwgroep drie jaar geleden om voor de 80/90/100-regeling te kiezen. Van Megen wil werkgevers en werknemers vooral op het hart drukken om in het geval van fysieke klachten snel met elkaar om tafel te gaan zitten. “Bespreek dingen open en eerlijk met elkaar. Wacht niet tot het te laat is. Dan wordt het vaak een langdurig traject waar beide partijen - dus zowel werkgever als werknemer - de dupe van zijn.”

 

Deel dit artikel: