6500 vakkrachten tekort
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Deze ambassadeurs zetten de afbouw op de kaart

Onze sector heeft een groot tekort aan goede vakmensen. Minstens 6500 komen we er tekort. Om het tij te keren is er het ‘Actieplan instroombevordering sector Afbouw’. Door dat actieplan hebben we verspreid door het land actieve ambassadeurs, die onze mooie beroepen en het onderwijs dat daarvoor gevolgd kan worden promoten bij jongeren:

Gijs Huisinga

T 06-11904570

Mail Gijs

Arno Scheffer

T 06-51106505

Mail Arno

Henk van Ginkel

T 06-27046802

Mail Henk

Olivier Capiau

T 06-44052137

Mail Olivier

Robert van Delden

T 030-7541200

Mail Robert

Marcel van Doorn

T 06-51584558

Mail Marcel

Bert Vingerhoets

T 06-15071072

Mail Bert

Peter Schuurmans

T 06-12666887

Mail Peter

Onderdeel van het plan om meer jongeren voor de Afbouw te interesseren is de inzet van speciale ambassadeurs. Die bezoeken scholen en bedrijven om te laten zien wat ons mooie vak inhoudt. En welk onderwijs kan worden gevolgd zodat jongeren zicht hebben op de carrière kansen die er zijn in de afbouw. We spraken drie ambassadeurs over hun werkzaamheden:

Arno Scheffer werkte 11 jaar als stukadoor en daarna 9 jaar als opleidingsadviseur bij Savantis. Hij haalde een 2e graad onderwijsbevoegdheid als leraar bouwtechniek, gaf les op de stukadoorsopleiding in Assen. Na het opheffen van de toenmalige kenniscentra maakte Scheffer de overstap naar het samenwerkingsverband voor de afbouwsector. Een betere ambassadeur voor het vak is dus bijna niet denkbaar. Scheffer gaat het vak onder de aandacht van vmbo-scholen in de omgeving van Vroomshoop brengen. “Mijn contacten daar zijn goed dus ik verwacht goede resultaten.” Scheffer snapt wel waarom er op veel vmbo’s weinig aandacht voor bijvoorbeeld plafond- en wandmontage en stukadoren is. “Er zijn op die scholen maar weinig vakdocenten die dat in de vingers hebben. Ze leren die jongens en meisjes de basisbeginselen van timmeren en metselen en dan is zo’n jaar alweer om. Tel daarbij op dat het soms best lastig is om 1 tot 15 veelal wat ongemotiveerde en verveelde jongeren bij de les te houden.” Scheffer denkt dat het een fors voordeel is dat hij het stukadoren zelf goed in de vingers heeft. “Onbekend maakt onbemind. Ik weet dat ik het enthousiasme heb om meer jongeren over de streep te trekken. We vissen natuurlijk in dezelfde vijver als veel andere vakgebieden, maar dat betekent niet dat je maar moet blijven afwachten. Dan vang je nooit iets.” Pin Scheffer nog niet vast op resultaten. “We moeten wel realistisch zijn. De eerste resultaten van ons ambassadeurschap ga je pas over twee jaar zien. We verspreiden nu een olievlek en die moet groeien. Aan ons de schone taak om te laten zien dat stukadoren een echt ambacht is dat je niet aan al die cowboys moet overlaten.”

Henk van Ginkel is regiocoördinator van het platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur. Dat platform zit in hetzelfde pand als Savantis en via via kwam het ambassadeurschap op zijn pad. “Ik kom oorspronkelijk uit de bouw dus ik weet hoe groot de behoefte aan goede vaklui is.” Van Ginkel is ambassadeur in de regio Veenendaal en omgeving en wil de komende tijd alle “20 à 25 vmbo-scholen die iets met afbouw doen” gaan bezoeken. “Ik heb er al een stuk of 10 gehad en de reacties zijn overwegend positief. De meeste scholen zijn welwillend. In gesprekken met docenten probeer ik uit te leggen hoe leuk de afbouw is en op welke manier het NOA Opleidingsbedrijf de vmbo’s kan ondersteunen.” Want dat is vaak nodig, merkt Van Ginkel. “Het ontbreekt veel scholen aan de ruimte en de materialen. Metalstudwanden hebben ze niet op de scholen. Ik bied ze dan aan om een keuzevak in het NOA Opleidingscentrum te komen doen.” Wat de afbouwsector helpt is dat in het curriculum van vmbo-scholen tegenwoordig ruimte is voor oriënterende keuzevakken. Van Ginkel: “Al zie je dat veel scholen alleen nog maar aanbieden wat ze al kenden. Daar proberen wij nu verandering in te brengen.” Maar Van Ginkel heeft goede hoop dat hem dat gaat lukken. “Ik zie al een enorme verandering vergeleken met een paar jaar geleden. Door die keuzevakken hebben leerlingen veel meer uitstroommogelijkheden gekregen. Ze lopen veel meer kortere stages waardoor ze eerder weten wat ze leuk vinden. Dat werkt. Ik ken klassen van 18 leerlingen waar 5 keuzevakken door elkaar worden gegeven in één lokaal. Vroeger stond een docent daar een algemeen verhaal op te hangen, nu moet hij een coach zijn die iedere leerling maatwerk biedt. Natuurlijk vissen we in dezelfde vijver als andere beroepen, maar het begint bij goede loopbaanoriëntatie en begeleiding. En die stap hebben we als sector nu gezet. Dat is winst.”   

Gijs Huisinga volgde ooit de opleiding Sport & Beweging en besloot daarna om fysiotherapeut te worden. Maar na twee jaar kwam hij tot de ontdekking dat hij daarbij wel “erg veel moest stilzitten en administratief werk doen.” Huisinga gaf zijn studie op en besloot dat hij wilde doen waarmee hij al tijdens zijn sportopleiding was begonnen. “Omdat ik in die tijd zoveel vrije tijd had, sprong ik soms bij in het stukadoorsbedrijf van de schoonvader van mijn broer. En ik vond het fantastisch. Vooral de sfeer op de bouwplaats. Lekker recht voor zijn raap, daar houd ik van.” Huisinga besloot van zijn hobby zijn werk te maken en deed de stukadoorsopleiding op zijn sloffen. “Lekker met mijn handen werken en mooie dingen maken.” Toch leek vijf dagen per week smeren hem wat eentonig. “En aangezien ik uit een onderwijzersgezin kom - mijn ouders en broer geven allemaal les - was de stap om praktijkdocent te worden niet zo gek.” Afgelopen zomer werd hij gevraagd om ambassadeur te worden in Noord-Nederland. “Ik geef zowel in Purmerend als in Assen les, dus ik ben daar een bekend gezicht bij zowel de leerbedrijven als de scholen. Daarnaast volg ik ook nog een docentenopleiding.” De sleutel tot succes van het ambassadeurschap ligt volgens Huisinga in het zo jong mogelijk bereiken van leerlingen. “Ik stond vandaag op een vmbo-school in Meppel. Daar was een doe-dag voor basisscholen. Binnen de kortste keren had ik acht kleine kereltjes die bij mij op de stand super enthousiast stonden te smeren. Die krijgen dan allemaal hun werk mee naar huis. En daar begint het. Ik wil jonge kinderen meegeven dat je heus niet allemaal hoeft te gaan studeren. Niet iedereen wil een baan in de economie of achter een computer. Ik ben er van overtuigd dat de methode met ambassadeurs vruchten gaat afwerpen. Gewoon door zoveel mogelijk jongeren met ons vak in aanraking te laten komen.”