25 maart 2021
Exoskelet

Exoskelet

Tijdens het NOA café geeft Michiel de Looze de huidige stand van zaken op het gebied van exoskeletten.

Deze presentatie is live gegeven tijdens het NOA Café. De opname kunt u hier terugkijken. Reageren op polls en het stellen van vragen via de chat is natuurlijk niet meer mogelijk.

Tijdens de lezing wordt de huidige stand van zaken op het gebied van exoskeletten gepresenteerd: Welke exoskeletten zijn er al, welke zitten er in de nabije toekomst aan te komen, hoe effectief zijn ze en waar worden ze nu al toegepast. Een volgend onderwerp is waar in de afbouw exoskeletten zouden kunnen worden gebruikt. Tot slot volgen vijf belangrijke lessen die men moet weten voor men met exoskeletten gaat werken.

Michiel de Looze: Ik ben nu ruim 20 jaar werkzaam op het gebied van ergonomie, als onderzoeker bij TNO en hoogleraar bij de Vrije Universiteit. Nu richt ik me op technologie die werknemers kunnen ondersteunen, zoals augmented reality, collaboratieve robots en exoskeletten. Mijn betrokkenheid bij onderzoek en ontwikkeling van exoskeletten begon acht jaar geleden. Idee hierachter: in veel beroepen zien we nog lichamelijk zwaar werk en waar (bron-)oplossingen niet werken, vormen exoskeletten een mogelijk alternatief.  Ik ben actief in een Europees project (EXSKALLERATE) waarin de focus ligt op het wegnemen van drempels die het gebruik van exoskeletten in de praktijk in de weg kunnen staan. In samenwerking met Knauf en NOA doen we nu ook een (vervolg)studie naar exoskeletten bij stukadoors. Voor meer informatie over onze activiteiten op gebied van exoskeletten zie deze korte video.